Přichází tvrdší rána pro Sazku než nevyplacený jackpot

Zdeněk John
16. 3. 2011 14:55
Držitelé většiny dluhopisů se rozhodli požádat o jejich okamžité zaplacení
Karel Komárek, plynový a ropný miliardář, držitel dluhopisů Sazky, ale také zájemce o tuto firmu
Karel Komárek, plynový a ropný miliardář, držitel dluhopisů Sazky, ale také zájemce o tuto firmu | Foto: ČTK

Praha - Nevyplacený stomilionový jackpot může být nakonec pro Sazku jen menší problém. Držitelé většiny dluhopisů, za které loterijní firma postavila obří arénu v Praze-Libni, totiž už podnikají kroky, které mohu vést k jejich okamžitému zpoplatnění.

Sazka bude vystavena tlaku, aby půjčené miliardy vrátila dřív.

Dva zdroje, které mají velmi blízko k miliardářům Karlu Komárkovi, Radovanu Vítkovi i Petru Kellnerovi, jejichž firmy drží nadpoloviční většinu dluhopisů, potvrdily Aktuálně.cz, že právníci v Londýně i na dalších místech už sestavili informační dopis. V něm Sazce oznamují, že využijí možnosti, kterou jim dluhopisová dokumentace dává. Z dopisu nebude mít radost ani vedení Sazky, ani majitelé loterijní firmy: je to žádost o rychlejší splacení dluhů.

"Nevím, zda už dopis dorazil do Sazky, ale už je rozhodně na cestě," řekl Aktuálně.cz jeden ze zmíněných zdrojů.

Mluvčí Sazky Jan Tuna řekl, že loterijní firma o tomto postupu věřitelů dosud neví. "Pokud se to stane, budeme se ale soudně bránit, protože v tuto chvíli platí, že Sazka má u dluhopisů splaceno vše, co splaceno být má," dodal Tuna. Sazka hradí splátky za dluhopisy dvakrát ročně - v lednu a v červenci. Lednovou splátku - byť se zpožděním - zvládla díky 400 tisícům eur od spojenectví firem Penta - eInvest.

Vítek, Komárek a Kellner (respektive jejich firmy) drží necelých 60 procent dluhopisů, a to dostačuje k tomu, aby radikální krok podnikli.

Jméno nejbohatšího Čecha Petra Kellnera mezi držiteli bondů se v souvislosti s žádostí o okamžité splacení veřejně objevuje vůbec poprvé, přestože jím kontrolované firmy podle informací Aktuálně.cz skoupily dluhopisy už mnohem dřív.

Kellnerova PPF nechce své aktivity kolem Sazky komentovat. "Aktuální situaci Sazky sledujeme a pečlivě ji vyhodnocujeme; žádné další spekulace nekomentujeme," sdělil na dotaz agentury ČTK mluvčí PPF Alexej Bechtin. Agentura Bechtina oslovila poté, co o angažmá PPF v Sazce napsal server ihned.cz.

Aktivaci největší hrozby, která se nad Sazkou dosud jen vznášela - tedy zpoplatnění dluhopisů - oficiálně nechtějí mediální zástupci zúčastněných firem komentovat.

"Ke spekulacím tohoto typu se nikdy nevyjadřujeme," řekl například mluvčí Komárkova impéria KKCG Dan Plovajko.

Poradcem držitelů dluhopisů je renomovaná firma v oboru KPMG. Od ledna tohoto roku jim poskytuje právní i další odborný servis. "Nezlobte se, ale my zásadně nekomentujeme obchodní vztahy našich klientů," uvedla mluvčí KPMG Kateřina Konečná.

KMPG bude držitelům dluhopisů radit i s případnou restrukturalizací, pokud Městský soud, u kterého se vede insolvenční řízení se Sazkou, nařídí právě tento způsob záchrany firmy.

"Hypotéka" na halu: zbývá 92 procent

Sazce dosud zbývá z dluhopisů, které vydala, splatit přibližně 92 procent jejich původní hodnoty. Bondy byly vydány na 215 milionů eur (v přepočtu přibližně 5,2 miliardy korun), po odečtení splacených osmi procent tedy zbývá necelých pět miliard korun.

Okamžité zpoplatnění dluhopisů, které nyní držitelé jejich většiny prosazují, neznamená, že Sazka bude muset hned v červenci, kdy přijde na řadu další splátka, vyplatit téměř pět miliard korun. Ani by je neměla. Obří dluh by se přidal k těm, které přihlásili další věřitelé v průběhu insolvenčního řízení, které se Sazkou vede Městský soud v Praze.

V porovnání s nevyplaceným lednovým jackpotem 103 milionů korun jde řádově o významnější částku, s níž si loterijní společnost nemůže poradit.

Tah držitelů dluhopisů je stejně radikální jako plán Aleš Hušáka požádat kvůli nedostatku peněz o přerušení loterijní a další činnosti Sazky. "Ten krok je ale logický, držitelé dluhopisů mají především jeden zájem: dostat zpět své peníze," uvedl člověk, který je dobře informován o insolvenčním řízení se Sazkou.

 

Právě se děje

Další zprávy