Vize město: Kde se tvoří budoucnost

1. 10. 2023 12:00
Jak se mají česká města rozvíjet, jak mohou zacelit letité jizvy ve formě brownfieldů, megalomanských dopravních staveb či chronicky zanedbaných území, jak kultivovat historická centra. Jakým způsobem mají investoři citlivě přistupovat k místu a potřebám obyvatel a jak lze čelit mnohdy nesmyslným a nekonzistentním požadavkům úřadů, kdy se velké projekty stávají dobrodružstvím s nejistým koncem.

Speciální projekt Aktuálně.cz a týdeníku Ekonom Vize město: Jak se mají česká města rozvíjet, jak mohou zacelit letité jizvy ve formě brownfieldů, megalomanských dopravních staveb či chronicky zanedbaných území, jak kultivovat historická centra. Jakým způsobem mají investoři citlivě přistupovat k místu a potřebám obyvatel a jak lze čelit mnohdy nesmyslným a nekonzistentním požadavkům úřadů, kdy se velké projekty stávají dobrodružstvím s nejistým koncem.

Návody

Co lze dát do nákladů při danění příjmů z pronájmu

Při danění příjmů z bytu většina pronajímatelů stále sahá po uplatnění výdajů takzvaným paušálem, tedy 30 procenty z příjmu. V některých případech se ale může majitelům bytů vyplatit uplatnění skutečných, prokazatelně vynaložených výdajů. Týká se to zejména těch, kteří mají byt v osobním vlastnictví pořízený méně než pět let před zahájením pronájmu.

celý článek

Jak danit příjmy z pronájmu bytu

Populárním zdrojem vedlejších příjmů se v Česku v posledních letech staly pronájmy bytů. Pokud se ale pronajímatelé nechtějí dostat do potíží s berními úředníky, měli by myslet na to, že i tyto příjmy podléhají zdanění. Elektronické daňové přiznání je třeba podat do 2. května.

celý článek

 

Právě se děje

Další zprávy