Jak funguje Sazka bez peněz? Chce pozastavit sázení

Zdeněk John
15. 3. 2011 15:05
Valná hromada Sazky odmítla podle očekávání změnu stanov
Stroj na peníze se zadrhnul, teď je sám potřebuje
Stroj na peníze se zadrhnul, teď je sám potřebuje | Foto: Jan Langer

* Valná hromada Sazky odmítla odvolat Aleše Hušáka a změnit stanovy * Společnost požádala o přerušení své loterijní činnosti

Praha - Vedení Sazky se dostalo do kritického bodu cesty k záchraně loterijní firmy. Požádalo o dočasné zastavení loterijní činnosti a chce, aby soud nejprve povolil smlouvy, díky nimž by Sazka získala peníze na svou běžnou činnost, tedy i na vyplácení velkých výher.

Soudem dosazený správce v Sazce Josef Cupka však s tímto krokem nesouhlasí. "Nesouhlasím, protože tímto krokem by mimořádně dramaticky klesla hodnota Sazky. Když Sazka zastaví, i když jen dočasně, loterie, připraví se o to hlavní, co má," řekl Aktuálně.cz Cupka.

Dnes se sešla valná hromada, která zamítla návrh na odvolání generálního ředitele Aleše Hušáka i změnu stanov, aby do firmy mohl vstoupit strategický partner. Proti návrhu některých menšinových akcionářů se podle očekávání postavil většinový majitel ČSTV.

Ale poslední vývoj je natolik dramatický, že Sazka musí řešit jiné, akutní problémy.

Sazka totiž dosud nezaplatila výherci 103,4 milionu korun, nejvyšší výhry letošního roku. Nemá na ni peníze.

"Sazka, akciová společnost, tradičně nekomentuje své vztahy s výherci," řekl Aktuálně.cz mluvčí Sazky Jan Tuna a na další otázky v této souvislosti odmítl odpovídat. Potíže Sazky potvrdil však Pavel Kořan, šéf ČSTV, největšího akcionáře Sazky, po jednání její valné hromady.

Pro Sazku padl historicky první superjackpot (výhra v prvním pořadí plus prémie 70 milionů) v nejméně vhodnou dobu. Už jen pouhé zpochybnění schopnosti vyplácet výhry by totiž finančně sužovanou společnost poslalo definitivně ke dnu.

Z číselných loterií sportka a Šťastných deset dosud plynula drtivá většina (90 procent) výnosů firmy.

O posledních potížích Sazky nemá informace ani ministerstvo financí, které sázkovým firmám uděluje licenci k provozování her. "Zatím nemáme žádné informace, že by Sazka měla problémy s vyplácením vyšších výher. Není nám ani známo, že by v tuto chvíli nastaly důvody pro odnětí licence," uvedl pro Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Banky odřízly přístup

Už minulý týden ale Sazka podle informací Aktuálně.cz narazila na jiný finanční problém. Dobře ilustruje, jak obtížné je pro generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka manévrovat mezi věřiteli a soudem, který se Sazkou vede insolvenční řízení.

Banky - Komerční banka, Česká spořitelna a ČSOB - ve stejný den zablokovaly firmě přístup k účtům po internetu a tudíž ji prakticky odřízly od hotovosti. "Byla to od bank taková mírná demonstrace toho, co může Sazku čekat, pokud nebude dál plnit své závazky," řekl Aktuálně.cz člověk velmi dobře informovaný o vztazích mezi Sazkou a finančními ústavy.

V tomto případě musel zasáhnout až předběžný správce v Sazce, soudem dosazený advokát Josef Cupka. S Českou spořitelnou dohodl obnovení přístupu k běžným penězům už minulý týden, s ČSOB jednal o stejné věci dnes.

Sazka však popřela, že by měla naznačené potíže u všech tří bank. "Problém u Komerční banky je vyřešen, u České spořitelny a ČSOB ani nenastal," ohradil se mluvčí Sazky Tuna proti informacím Aktuálně.cz.  

Cupka minulý týden v pátek také podepsal Sazce souhlas s vyplacením zmíněného rekordního jackpotu 103,4 milionu. Poté, co Městský soud v Praze nařídil, že jeho rukama musí projít každá obchodní operace Sazky ve vyšší hodnotě než půl milionu, byla žádost o vyplacení extrémně vysoké částky jednou z prvních, které Sazce povolil. "Mám samozřejmě zájem na tom, aby běžná činnost Sazky - a tou je i vyplácení výher - běžela dál," řekl Aktuálně.cz Cupka.

Kurýr na lince správce - Sazka

Mezi sídlem advokátní kanceláře a budovou Sazky od minulého týdny pendluje kurýr, který vždy přiváží složku dokumentů, platebních příkazů či smluv, které předběžný správce musí schvalovat. "Ano, Sazka posílá svého člověka skoro každý den, teď zrovna přijel s dnešní zásilkou," potvrdil advokát Cupka. Ačkoliv pro každou firmu v situaci Sazky je nepříjemné, pokud jí někdo "vidí do kuchyně", sázkařský gigant podle Cupky od rozhodnutí soudu spolupracuje dobře. Advokát i vedení Sazky se domluvilo rychle na tom, jak často a jakým způsobem bude předběžný správce kontrolovat finanční rozhodnutí generálního ředitele Sazky Aleše Hušáka a jeho týmu.

Soud vede se Sazkou insolvenční řízení od 17. ledna, kdy ho navrhl největší věřitel Radovan Vítek. Později svůj vlastní insolvenční návrh podal také druhý největší věřitel, další miliardář Karel Komárek. Vítek i Komárek patří současně k zájemcům o převzetí Sazky, kam se stále počítá i společenství Penty a eInvestu.

 

Právě se děje

Další zprávy