Sazka se rozhodla u soudu rozbít tandem miliardářů

Sabina Slonková, Zdeněk John
3. 3. 2011 5:22
Sazka v prohlášení pro soud popírá Vítkovy pohledávky, o Komárkových se nezmiňuje.
Foto: Jan Langer

Praha - Sazka poslala k Městskému soudu v Praze nové dokumenty, v nichž popírá existenci některých svých dluhů. To už udělala několikrát, tentokrát však její údaje zapadají do nového plánu: postupovat rázně proti největšímu věřiteli Radovanu Vítkovi a pokusit se spolupracovat s druhým z miliardářů točících se kolem Sazky Karlem Komárkem.

S realitním magnátem Radovanem Vítkem, který uvádí, že mu Sazka dluží ještě víc než Komárkovi (až tři miliardy korun), se podle všeho bude loterijní firma soudit. Chce prokázat, že jeho dvě klíčové pohledávky právně neexistují.

Konfrontovat oficiálně tyto informace se Sazkou není možné, protože až do skončení souboje o tuto společnost komentáře ke svým krokům nepodává.

Sazka k soudu zaslala vyjádření, v němž opětovně popřela, že by společnosti Moranda kontrolovanou Radovanem Vítkem dlužila přes 421 milionů korun. Vítek tuto pohledávku koupil v závěru loňského roku od Komerční banky. Stejně se vyjadřuje o dalším dluhu ve výši rovných 400 milionů. Opět jde o pohledávku, za níž stojí Vítkova kyperská firma Siderius. Tu Vítek získal jen o deset dní dříve od Raiffeisenbank.

"Jednáním Komerční banky a Raiffeisenbank došlo ke zmaření mnohaměsíčních vyjednávání o klubovém financování," píše Sazka soudu a vzápětí vyčísluje škodu, která kvůli tomu vznikla, na dvakrát jednu miliardu korun.

Klesly nám sázky, říká Sazka

Kvůli postupu bank padl rating Sazky, firma zčásti přišla o schopnost získávat likviditu a hlavně zaznamenala pokles sázek kvůli negativnímu mediálnímu obrazu, uvádí v podání k soudu právník Jaromír Císař zastupující Sazku.

Komerční banka i druhý jmenovaný finanční ústav už dříve uvedly, že se Sazkou nesouhlasí. Odmítly její požadavek na odškodnění. Tím, že postoupily dluhy Vítkovým firmám, nijak neporušily dohody, které se Sazkou měly, soudí banky.

Sazka také v novém prohlášení pro soud popisuje, jak ještě minulý rok připravovala dohodu se svými věřiteli, z níž nakonec sešlo. V jednu chvíli, v únoru 2010, přitom jednala s firmou Erste Corporate Finance, která ji měla pro budoucí bankovní klub udělat tzv. due diligence - tedy prověřit skutečný stav financí.

Firmu Erste Corporate Finance si nyní jako poradce, který má vybrat nejlepšího uchazeče o Sazku, zvolil - možná shodou okolností - největší akcionář loterijní firmy, ČSTV.

Vítek jako šachista

Mezi generálním ředitelem Sazky Alešem Hušákem a Radovanem Vítkem dál trvají velmi napjaté osobní vztahy. Naposledy při zasedání výkonného výboru ČSTV Vítek prohlásil, že si Hušák řekl o provizi 200 milionů za usnadnění Vítkova vstupu do Sazky. Hušák v odpovědi pohrozil žalobou za pomluvu.

Pro Sazku je přitom mimořádně důležité, aby s Vítkem i Komárkem vycházela dobře, protože kdyby se oba dohodli, že budou chtít okamžitě proplatit dluhopisy, potopí se firma do existenčních potíží.

"Nikoliv. O dluhopisech se nemluvilo," zdůraznil Vítek po zmíněném jednání výkonného výboru ČSTV, na kterém většinovému akcionáři Sazky nabídl půjčku za výhodnějších podmínek než Penta a eInvest.

Nyní existují jen dvě adresy, na kterých se může rychle rozmotat nepřehledný příběh firmy Sazka, v němž jde o miliardy korun minulých dluhů i budoucích zisků. Spálená ulice číslo 6/2 a jedno zatím neznámé místo.

Na první adrese sídlí Městský soud v Praze zkoumající solventnost nejstarší tuzemské loterijní firmy. Druhou odtajní většinový akcionář Sazky, ČSTV - až svolá valnou hromadu, kde vybere investora - zachránce.

 

Právě se děje

Další zprávy