Sazka nemá na jackpot, chce zastavit i dobíjení mobilů

Zdeněk John
15. 3. 2011 15:56
Sazka požádala o pozastavení loterijní činnosti. Proč? Nabízejí se dvě vysvětlení
Aeš Hušák vsadil na nejvyšší míru rizika. Ve snaze zachránit Sazku žádá o pozastavení loterií
Aeš Hušák vsadil na nejvyšší míru rizika. Ve snaze zachránit Sazku žádá o pozastavení loterií | Foto: Ludvík Hradilek

* Valná hromada Sazky odmítla změnu stanov i návrh na odvolání Aleše Hušáka * Hušák po jednání zkolaboval a musel být hospitalizován * Vedení firmy žádá o pozastavení loterií a dalších služeb, například dobíjení mobilů * Sazka přiznala, že nemá peníze na výplatu vysoké výhry * Předběžný správce nesouhlasí, bojí se, že Sazka ztratí na hodnotě * Zaměstnanci Sazky vstoupili kvůli nejistotě do stávkové pohotovosti

Praha - Nejcennější, co na finančně vyždímané loterijní firmě Sazka zůstává, nejsou pozemky, její sídlo či nedaleko stojící hokejová aréna, ale sportka. Z tohoto pohledu tedy rozehrál generální ředitel Aleš Hušák svou žádostí o pozastavení loterií i dalších služeb brutálně riskantní hru.

Číselné loterie, hlavně sportka, přinášejí Sazce nejvíc z jejích výnosů. Proč se tedy Hušák, čerstvě potvrzený hlasováním na valné hromadě v roli šéfa firmy, chce dobrovolně zbavit - byť dočasně - svého největšího pokladu?

Na první pohled nelogická žádost o dočasné zastavení loterijní činnosti může mít dvě rozdílná vysvětlení.

První: Sazka opravdu akutně potřebuje vyřešit problém s výplatou velkých výher, což už otevřeně přiznává. Nemá peníze na výplatu výherce 104,3 milionů z ledna, nemá peníze, aby zaplatila T-Mobile za dobíjení mobilů v jejích terminálech, soudu oznámila další stamilionové částky, které nezaplatí, ač 14. března měla - Veolii, ČEZu, České podnikatelské pojišťovně a dalším.

A druhé vysvětlení Hušákova plánu, který se zrodil dřív, než ředitel zkolaboval a byl převezen do nemocnice. Aleš Hušák se snaží firmu zachránit tím, že ji - za každou cenu - připraví pro předání spřátelenému investorovi, Pentě a eInvestu.

"Žádost (o pozastavení loterijní činnosti) Sazka podala proto, aby do vydání rozhodnutí o smlouvě o úvěru (Penta a eInvest mají Sazce půjčit 2,5 miliardy - pozn. red.) nedocházelo ke vzniku dalších škod... V současné době jsou Sazkou vypláceny výhry do 500 tisíc Kč. Výherci vyšších výher jsou chráněni jistinou složenou na Ministerstvu financí ČR," uvádí Sazka v úterním prohlášení.

Sazka se tak otevřeně přiznává, že jí došly peníze na běžnou činnost. Učinila tak i v dokumentu zaslaném soudu o den dříve.

"Pro další činnost a.s. Sazka je uzavření smluv (s Pentou a eInvestem - pozn. red.) nezbytným krokem k zachování její podnikatelské činnosti," píše právník Sazky v dokumentu, kterým loterijní firma prosí soud, aby povolil úvěr od Penty a eInvestu.

Bez Penty ani ránu (ani jackpot)

Ve stejný den, kdy se Sazka poprvé přiznala k nedostatku peněz, vypršel termín, kdy nejpozději měla vyplatit výherci 104,3 milionu korun, rekordní superjackpot z ledna.

Mimochodem: v tomto týdnu je ve dvou loteriích Sazky ve hře ještě víc peněz. Ve středu se hraje o 144 milionů (sportka), v pátek o 136 milionů (Euromiliony).

Sazku do dalších vážných potíží potápí to, že s ní odmítají spolupracovat banky. Minulý týden ji Česká spořitelna snížila takzvaný úvěrový rámec o 100 milionů. Zjednodušeně řečeno: to jsou peníze, na které si Sazka ještě do čtvrtka minulého týdne mohla sáhnout, nyní už nemůže.

Není to ale tak, že by Sazka přestala zcela platit své dluhy.

Z půjčky od eInvestu ve výši 400 tisíc eur splatila lednovou splátku dluhopisů, ale dokáže platit i "drobné".

"Z přijatých tržeb byly uhrazeny závazky vůči Newton Media (firma, která pro Sazku monitoruje denní tisk), a SAP ČR (údržba počítačového programu pro vedení účetnictví firmy)," píše Sazka v nejnovějším vysvětlení Městskému soudu v Praze.

Zamítněte Vítkův návrh, žádá Sazka

Sazka stále chce, aby soud zamítl insolvenční návrh miliardáře Radovana Vítka. Potvrzují to nová prohlášení pro soud. Ukazují ale také taktiku, s níž přistupuje k dvěma největším věřitelům. Neuznává Vítkovy pohledávky, ale u druhého největšího věřitele Karla Komárka požádala, aby jí sdělil své bankovní spojení.

Předběžný správce Josef Cupka, bez jehož souhlasu nemůže Aleš Hušák udělat nic, co stojí víc než půl milionu korun, nemá pravomoc zastavit žádost o přerušení loterií. Licenci k jejich provozování udělil Sazce stát a s ministerstvem financí si tedy musí Aleš Hušák dojednat, jak dál se sportkou a dalšími hrami. V případě žádosti o změnu licence má stát dva měsíce na rozhodnutí.

Cupka však vyjádřil ostrý nesouhlas s posledním Hušákovým tahem. "Nemohu souhlasit, protože přerušení loterií by významně snížilo hodnotu firmy a věřitelé by mohli být poškozeni," řekl Aktuálně.cz Cupka.

 

Právě se děje

Další zprávy