Místo 100 milionů nabídne nová loterie opuštěný ostrov

Zdeněk John
3. 3. 2011 13:20
Rozhovor s generálním ředitelem Fortuny Jiřím Bundou o nové loterii a souboji o Sazku

Praha - Sázková kancelář Fortuna v květnu spustí prodej stíracích losů, jeden ze dvou klíčových projektů tohoto roku, které ji mají pomoci k výrazně vyšším ziskům.

Druhý - úplně novou číselnou loterii - chystá na konec roku 2011, řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz generální ředitel Fortuna Entertainment Group Jiří Bunda.

Fortuna, s jejímž akciemi se obchoduje na burze v Praze, tento týden oznámila své loňské výsledky, podle nichž dosáhla čistého zisku 17,4 milionů eur, o 2,6 procenta víc než rok předtím.

A.cz: Jak jste daleko s přípravou vlastní loterie?

Vedle nás tady v kanceláři už sedí celý loterijní tým. A pracuje. Ještě dříve, v květnu, ale spustíme prodej stíracích losů. Už máme i první návrhy, jak budou vypadat.

A.cz: Proč zrovna stírací losy? Věříte, že se na nich dá vydělat dost peněz? Budou je Češi kupovat ve velkém?

Věřím tomu hodně. Je to věc, kterou Sazka velmi zanedbala, přitom ve světě je zdrojem velkých příjmů. Roste například trh s velmi drahými losy. Na Slovensku Tipos vydal před vánoci stírací losy, jeden stál pět euro. A prodal jich velmi rychle milion.

A.cz: Myslíte, že přitáhnou víc než superjackpoty nabízené Sazkou ve sportce? Tam se hraje o sto milionů, někdy o víc...

Náš průzkum ukazuje, že lidé stojí o něco jiného. O větší šanci vyhrát, a to rychle, bez zbytečného čekání. Losy, ale i číselné hry směřují k tomu, aby nabídly jednu velkou výhru a pak spoustu drobných. Abyste mohl říkat tu klíčovou větu "každý čtvrtý los vyhrává". Průzkum, o kterém mluvím, prokázal, že lidé budou jednoznačně dávat přednost losům s vysokou pravděpodobností výhry před vidinou velmi nepravděpodobného, i když velmi vysokého jackpotu.

A.cz: Sledujete jednání o Sazce?

V novinách ano. Ale když budu drzý, řeknu, že na to kašlu.

A.cz: To si nedovedu vysvětlit. Šéfujete firmu, která spustí v tomto roce loterii. Svým způsobem budete konkurovat Sazce. A kašlete na to, zda váš majitel (Penta) ovládne Sazku?

Právě proto, že náš majitel vede ta jednání, tak je ignoruji. Slíbil jsem investorům spuštění loterie, na tom pracuji. Ostatní nemohu ovlivnit.

A.cz: Ale jak můžete zvládat přípravu vlastní loterie, když nevíte, zda nebudete muset splnit slib Penty, že Fortuna nepůjde proti Sazce?

Já jsem dal jiný slib - že v Česku postavím loterii. Tenhle slib vyplním. Ale pozor. My jsme vždy říkali, že nebudeme přímým konkurentem Sazky.

Proto začínáme se stíracími losy, které u Sazky dělají jen necelá tři procenta obratu. Sazka stírací losy nedělala, nedělá, nechce dělat. Jděte se podívat na poštu, jak tam leží, chudinky zaprášený.

Čili opakuji: nechceme postavit loterii nebo hry, které by přímo konkurovaly Sazce.

Když se podíváte na náš byznys, tak ve světě nejrychleji rostou losy a rychlohry. Keno. Sedíte někde v restauraci a každých pět minut je tah, během chvíle zjistíte, zda jste vyhráli.

A.cz: Ale tohle přece Sazka také dělá…

To ano, ale podívejte se na její výnosy. Dělá to strašně špatně. Mají dnes přes 90 procent výnosů ze sportky a ze Šťastných 10. Tomu nechceme konkurovat.

A.cz: Jak tedy bude vypadat vaše číselná loterie? V čem bude jiná než sportka?

Když se řekne sportka, většina lidí vám odpoví, že je to hra o vysoký jackpot. Rozhodně se nechceme prát o výši jackpotu.

A.cz: Ale klasickou číselnou loterii spustíte?

Ano, kdyby ne, byli bychom sami proti sobě. Ale budeme cílit na jinou skupinu než na lidi, kteří už sází sportku.

A.cz: Kdo podle vás nesází sportku a bude chtít sázet vaší loterii?

Mladí lidé. Sazka z loterie udělala klub důchodců, ale ve světě to funguje jinak. Tam sází mladí, nehraje se o obří jackpot, ale třeba o hlavní výhru v podobě měsíce na opuštěném ostrově s deseti nejlepšími přáteli. To přece není zrovna pro důchodce, co říkáte?

A.cz: Takový jackpot opravdu budete nabízet - měsíc jako Robinson, ale s deseti přáteli?

Upřímně řečeno, tímhle směrem uvažuju.

My jsme si nechali nedávno dělat průzkum, který ukázal, že většině lidí by jejich finanční problémy vyřešilo pět milionů korun. Proč se tedy honit za jackpotem 100 milionů, u kterého je minimální možnost, že ho trefíte.

Sazka na to své lidi navykla, ale my cílíme na jiné klienty.

A.cz: Takže člověk, který bude u vás sázet, tomu je nejvýš třicet let...

Spíš čtyřicet.

A.cz: ...a dosud nesázel. Kolik jich tu v Česku vůbec je?

Strašně moc. Jsme v porovnání se sousedy v sázení velmi skromní. V Rakousku vsadí člověk v průměru 300 eur ročně, u nás jen 30. Ale i Maďaři nebo Slováci sází dvakrát víc peněz než Češi.

Ještě jednu zajímavou věc ukázal náš průzkum. Ukazuje se, že pro lidi je důležité, aby sázení byla i zábava. Nejde jen o to setřít políčko a vyhrát/prohrát, ale aby to bylo s něčím spojené.

Proto uvažujeme i o spolupráci s některými partnery.

A.cz: Jak se bude vaše loterie jmenovat a kdy ji spustíte? Současně s losy?

Ne, ne, to později, podzim, zima 2011. A se jménem, to jste ještě moc daleko. Pokud jde o losy, už máme smlouvy na distribuční síť, zkoušíme vymyslet různé cenové kategorie losů.

A.cz: Kde budete losy prodávat?

V Žabkách (prodejny potravin), v trafikách, tedy i v těch, co má Sazka. Protože ona má ty nejlepší. Samozřejmě i v našich pobočkách.

A.cz: Ale Penta, váš majitel, přenechala Žabku síti Tesco?

Ano, ale projednávali jsme to předem, s tím Tesco nemá problém.

Sazka má teď přes šest tisíc poboček, my budeme v součtu mít do dvou let dva a půl tisíce obchodních míst.

Ono také dost záleží na tom, kde ty prodejny máte. Síť Geco má 200 poboček, ale dělá pro Sazku 16 procent obratu. Stojí na dobrých místech. A výhoda stíracích losů je také to, že nepotřebujete k prodeji terminály. Prodáte je kdekoliv.

Proč bychom to nemohli spojit třeba s prodejem Avon Lady. To uvádím jako příklad, žádná jednání nevedeme. Proč to nespojit s jejich podporou léčby rakoviny, tam můžeme odvést povinný odvod na charitu a přitom získat distribuční síť pro losy.

A.cz: Sledujete vývoj akcií Fortuny?

Málo. Já totiž cenu akcií neovlivním, alespoň jak to pozoruji. Jakmile jsme oznámili dobré výsledky za třetí čtvrtletí minulého roku, akcie prudce spadly. Spíš se soustředím na své cíle: výnosy, byznysplán a tak dále. Ale jestli se něco stane v Řecku a pak padají akcie, to neovlivním.

A.cz: Vlastníte akcie Fortuny?

Ne. Ještě jsem nestihl si je koupit.

A.cz: Kdo je váš největší konkurent?

Stále platí, že hlavní peníze máme z kurzového sázení. Čili je to Tipsport. Velmi ho uznávám, dělá to dobře, je hodně věcí, které se od nich můžeme naučit. Číslo jedna - a zaslouženě - je Tipsport.

A.cz: V čem jsou lepší?

Třeba v distribuční síti. Mají tisíc obchodních míst. Nebo když se šlo do internetového sázení, měli už podle našich odhadů 200 tisíc registrovaných klientů, o nichž věděli, co potřebovali.

 

Právě se děje

Další zprávy