Dostane mladý pár 103 miliony? Vsaďte si u Sazky

Veronika Skálová Zdeněk John, Veronika Skálová
16. 3. 2011 8:38
U trafik zatím klid, o to bouřlivější byla reakce věřitelů Sazky.

* Sazka přiznala, že nemá na vyplácení vyšších výher * Sázkaři jsou opatrní, podle HN klesají sázky * Předběžný insolvenční správce chce jednat se státem o výhrách Sazky

Praha, Brno - Celé roky láká Sazka na milionové jackpoty a teď jeden z nejvyšších, který kdy sázející v populární sportce trefili, odhalil její bídný finanční stav.

Mladý pár z jihu Čech, který díky lednové trefě šestice čísel 6,13,23,25,37,42 má nárok na 103,4 milionů korun, se dozvěděl, že Sazka pro něj nemá peníze.

Stejně jsou na tom i jiní. T-Mobile, ČEZ, Veolia, Česká pojišťovna, Pojišťovna Slavia je jen neúplný výčet firem, které Sazka soudu ohlásila jako další, u nichž nemá na zaplacení milionových splátek.

"Nelze popírat, že Sazka je v insolvenční situaci," lakonicky oznámil soudem dosazený správce, advokát Josef Cupka.

Generální ředitel Sazky Aleš Hušák vsadil proto na maximální riziko. Chce zabránit dalším škodám (rozuměj jackpotům) tím, že dočasně pozastaví sportku, Šťastných deset i další loterie, ale například i dobíjení mobilů, které mobilním operátorům Sazka na svých terminálech poskytuje.

Riskuje, že Sazka přijde o hlavní zdroj příjmů, i když sonda, kterou Aktuálně.cz udělalo v úterý podvečer u trafik, ukazuje, že sázkařská víra zatím leckde drží.

"Ano, každý se mě ptá, jak to bude s výhrami. Úplně každý. Ale já vím jen to, co se píše v novinách, nebo říká v televizi," uvedla mladá trafikantka v Praze 7 v Dělnické ulici. Sází se stejně jako v minulých týdnech, vlna obav do její trafiky ani tří v sousedství zatím nedorazila.

Sázím 30 let, jackpotu se nebojím

S aktuálními potížemi Sazky si hlavu nelámou ani v Brně. Tady se dokonce lidé ani neptají - terminály bez potíží nabírají další tikety a stejné je to v případě dobíjení mobilů, jak potvrdila Miluše Šnajdrová v trafice nedaleko brněnského hlavního nádraží.

"Já sázím každý týden posledních třicet let. Sem tam nějakou tu korunu vyhraju, ale k půl milionu jsem se nikdy nedostala ani blízko. Takže jestli menší výhry vyplácí, budu sázet dál," prozradila čtyřiasedmdesátiletá Věra Matoušková.

Sazka pochopitelně neuvádí, jak se v posledních dnech vyvíjejí její tržby. Hospodářské noviny ve svém středečním vydání uvádějí s odvoláním na zdroje z této firmy, že normální týdenní hotovostní tok se pohybuje mezi 200 až 250 miliony korun. Nyní je to přibližně sto milionů. V posledních týdnech podle HN klesl obrat o třicet procent.

Sazka veřejně přiznala, že může vyplácet výhry jenom do půl milionu korun. U ostatních odkázala na kauci složenou kvůli loterijní licenci u státu (ministerstva financí).

Podle informací Aktuálně.cz však kauce na sportku dosahuje pouze 50 milionů korun, ani ne polovinu lednového superjackpotu.

Naděje, že 104,3 milionu doputuje k výhercům, však ještě neumřela. Předběžný správce Josef Cupka napsal Aleši Hušákovi, že se zastavením loterií nesouhlasí a že bude s ministerstvem financí jednat tak, aby výherce dostal zaplaceno.

Protestující Komárek

Hušákovým krokem jsou na rozdíl od sázkařů vyděšeni věřitelé. KKCG Karla Komárka vydala v úterý důrazný protest proti krokům, které vedení Sazky plánuje. Žádá dokonce, aby soud urychlil vyhlášení verdiktu o insolvenci loterijní firmy.

Úplný pád Sazky, k němuž je opět o krok blíž, by významně překreslil mapu tuzemského loterijního průmyslu, v němž se (včetně hazardních her) točí ročně přes 130 miliard korun.

Pokud jde o číselné loterie, měla Sazka dosud faktický monopol, přesto - především kvůli stavbě arény v pražské Libni - se dostala do kritických potíží.

Svou loterii chce koncem tohoto roku spustit Fortuna (čtěte rozhovor: Spustíme loterie, které Sazka dělá špatně). Ta patří Pentě, která se nyní snaží Sazku získat. Penta tak vlastně vyjde ze souboje kolem Sazky jako vítěz v každém případě: když ji získá, ale i v případě, že ji Sazka vyklidí pole.

Nový zdroj příjmů si budou muset najít i sportovní svazy. Sazka, z jejíchž výdělků se kdysi platily československé účasti na olympiádách, stavba Strahovského stadionu, hokejové Sportovní haly či slavného Plaveckého stadionu v Podolí, už nyní fakticky na sport neodvádí nic - vše spolkly splátky za arénu.

 

Právě se děje

Další zprávy