Sokolové se přidali k návrhu svrhnout šéfa Sazky Hušáka

Zdeněk John
19. 2. 2011 13:01
Česká obec sokolská vyměnila své zástupce v představenstvu loterijní firmy
Aleš Hušák, šéf Sazky, se dostává pod stále větší tlak
Aleš Hušák, šéf Sazky, se dostává pod stále větší tlak | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Druhý největší akcionář Sazky, Česká obec sokolská, odvolal své zástupce z představenstva a dozorčí rady loterijní firmy. Sokolové se vzápětí přidali k dalším menšinovým akcionářům Sazky, kteří už svolali valnou hromadu firmy, na které chtějí změnit stanovy a svrhnout generálního ředitele Aleše Hušáka.

Sazka čelí kvůli potížím se splácením vysočanské O2 arény insolvenčnímu řízení a na rozdíl od největšího akcionáře (ČSTV - drží dvě třetiny akcií) většina ostatních podílníků si přeje, aby firma posuzovala všechny nabídky na finanční záchranu firmy.

Hušák a jeho vedení Sazky ve shodě s největším akcionářem (ČSTV) vybrali k záchraně firmy investiční společnost Pentu a eInvest Martina Ulčáka. S nimi se Sazka dohodla, že nebudou požadovat majetkový vstup do Sazky, pouze podíl na zisku v příštích 15 letech.

Další zájemci o Sazku, například sázkový holding Synot, nebo miliardář Karel Komárek, svou pomoc nabídli také, ale žádají podíl ve firmě. To původně chtěla i Penta, pak se ale s Alešem Hušákem a Martinem Ulčákem dohodla na jiném postupu.

Sazku tíží především dluhy, které skoupili Karel Komárek a Radovan Vítek. Tito podnikatelé drží podle dostupných informací už nadpoloviční většinu dluhopisů, které Sazka vydala kvůli hale. To znamená, že mohou prosadit jejich okamžitou splatnost. Sazka by musela v takovém případě ke své záchraně sehnat pět miliard korun k dvěma, které má slíbeny od Penty a eInvestu.

Sokolové, druhý největší akcionář, vyměnil kvůli kauze Sazka svého starostu (nejvyšší představitel organizace). Na post starosty rezignoval Jaroslav Bernard. Novým úřadujícím starostou se stal dosavadní 1. místostarosta Oldřich Lomecký. Na jeho návrh předsednictvo Sokolů navrhlo odvolání svých zástupců v představenstvu a dozorčí radě akciové společnosti SAZKA, jmenovitě Jaroslava Bernarda a Jana Ulrycha.

Dalším zásadním rozhodnutí předsednictva Sokolů bylo připojení se k společné žádosti menšinových akcionářů Sazky, a to Českého olympijského výboru, Orla o. s. a Sdružení sportovních svazů ČR (dohromady drží 19,9 % akcií Sazky) se žádostí o svolání mimořádné valné hromady Sazky.

 

Právě se děje

Další zprávy