Schůzka miliardářů v O2 Aréně. Vítek chce Sazce půjčit

Zdeněk John
28. 2. 2011 15:50
Výkonný výbor ČSTV si pozval všechny zájemce o převzetí Sazky
Foto: Jan Langer

Praha - Největší věřitel Sazka, miliardář Radovan Vítek nabídl majitelům Sazky půjčku za údajně výhodnějších podmínek, než jaké nabízí Penta a eInvest, dosavadní favorité mezi uchazeči o převzetí Sazky.

"Půjčím majitelům Sazky více peněz a s výhodnějším úrokem, než kolik nabízejí společnosti E-Invest a Penta," řekl Vítek.

Výkonný výbor ČSTV, většinového akcionáře Sazky, v pondělí jednal o předložených nabídkách všech investorů na své mimořádné schůzi. A poprvé od začátku potíží kolem loterijní společnosti se jeho zástupci dohodli - nejlepší nabídku vybere nezávislá poradenská společnost Erste Corporate Finance.

Konečná podoba restrukturalizačního plánu Sazky a jeho podmínky mají být předloženy k projednání řádné valné hromadě ČSTV 16. dubna.

V pražské O2 Aréně, která je příčinou finančních potíží Sazky, se tak postupně objevili či ještě objeví dva miliardáři i další zájemce o Sazku, který se k miliardám může dostat.

Radovan Vítek nabídl miliardu korun za 100 procent akcií firmy. Vítek je zároveň největším věřitelem Sazky, firmu nechce kvůli jejímu loterijnímu byznysu, ale jako spekulativní investici.

Karel Komárek, který spolupracuje s majitelem holdingu Synot Ivo Valentou, nabízí 2,8 miliardy za dvoutřetinový podíl v Sazce a za jeho nabídku se už postavili menšinoví akcionáři Sazky.

Do třetice: Sazku chce i nově vzniklá firma, za kterou stojí Penta a eInvest Martina Ulčáka, která pracuje na dvou variantách. Podle první by Sazce peníze jenom půjčila, podle druhé by získala 54 procent akcií.

Městský soud v Praze vede se Sazkou insolvenční řízení a už do loterijní firmy poslal předběžného správce, advokáta Josefa Cupku. Vítek s Komárkem drží dohromady nadpoloviční většinu dluhopisů vydaných kvůli výstavbě Sazka Arény (dnešní O2 Arény). Majitelé Sazky i zájemci o její převzetí musí tedy dosáhnout dohodu s nimi, která by zajistila, že neprosadí okamžitou splatnost - což podle dluhopisové dokumentace mohou. Pak by pro kohokoliv byl vstup do Sazky o pět miliard korun dražší.

 

Právě se děje

Další zprávy