Šéf ČSTV svolává kvůli Sazce poradu miliardářů

Ekonomika Ekonomika
24. 2. 2011 14:50
Insolvenční správce musí do 15. března podat soudu první hlášení o chování Sazky.
Foto: Jan Langer

Praha - Městský soud v Praze, u kterého běží insolvenční řízení s loterijní firmou Sazka, vyzval předběžného správce, aby do 15. března sepsal zprávu o tom, jak Sazka nakládá se svým majetkem.

Půjde o první verdikt, který soudem dosazený správce v kauze Sazka vynese. Správce, kterým je pražský advokát Josef Cupka, má soudu sdělit, zda Sazka plní podmínky insolvenčního řízení.

"Ve lhůtě do 15.března 2011 je (insolvenční správce) povinen předložit zprávu o dosavadní činnosti, v níž upřesní, zda se dlužník (Sazka) ... zdržel nakládání s majetkovou podstatou a s majetkem, který do ní může náležet„" píše soudce ve zprávě zveřejněné v insolvečním rejstříku.

ČSTV svolává zájemce

Se Sazkou je vedeno insolvenční řízení od 17. ledna, kdy návrh k Městskému soudu podal podnikatel Radovan Vítek.

Většinový akcionář Sazky, ČSTV, podle informací jeho šéfa Pavla Kořana požádá o schůzku všechny zájemce o Sazku. Kromě Vítka by na ní Kořan rád viděl i dalšího miliardáře Karla Komárka (KKCG), ale i Marka Dospivu (Penta) a Martina Ulčáka (eInvest). Se všemi zájemci chce ČSTV probrat jejich nabídky a pak v dubnu na své valné hromadě rozhodnout. ČSTV stále dává přednost tomu, aby se sport nevzdal majetkového podílu v Sazce.

Menšinoví akcionáři, například Český olympiujský výbor ši Sokolové, oznámili, že povedou svá nezávislá jednání se zájemci o Sazku. Jsou názoru, že bez kapitálového vstupu silného partnera není možné Sazku zachránit před rostoucími dluhy.

Až dosud se o své dluhy u Sazky přihlásila necelá desítka věřitelů, mezi nimi především firmy spojené s Radovanem Vítkem a Karlem Komárkem, miliardáři, kteří podali majitelům Sazky také návrh na její převzetí.

Posledním věřitelem, který se přihlásil o dluh ve výši několika desítek tisíc, je ale třeba také město Jihlava.

Sazka se do potíží se splácením svých závazků dostala kvůli výstavbě arény v pražských Vysočanech. Nyní vyjednává se zájemci o tuto loterijní firmu o finanční pomoci.

Sazce nejblíž se dostala investiční společnost Penta spolu s firmou eInvest Martina Ulčáka. Dva největší věřitelé Sazky, Komárek a Vítek, ale spolupracují, což je pro vývoj celé kauzy klíčové - oba totiž drží tolik dluhopisů, že mohou požadovat jejich okamžité proplacení. To by Sazku stálo zhruba osm miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy