Předběžný správce Sazky žádá soud: zbavte Hušáka moci

Zdeněk John
8. 3. 2011 15:32
Vedení Sazky schválila dvě smlouvy, podle kterých by firmu dostaly pod kontrolu Penta a eInvest.
Foto: Jan Langer

* Miliardář Komárek požádal soud, aby urychlil rozhodování o Sazce * Předběžný správce chce, aby mohl kontrolovat pohyby majetku Sazky * Sazka zpochybňuje informace, které správce má, a žádá jeho odvolání

Praha - Předběžný správce v Sazce se urychleně snaží zastavit postup generálního ředitele firmy Aleše Hušáka a představenstva Sazky, který by ve svém důsledku mohl znamenat předání moci nad zadluženou loterijní firmou dvěma zájemcům o ni: Pentě a eInvestu.

Předběžný insolvenční správce, advokát Josef Cupka, požádal Městský soud v Praze, aby zakázal vedení zadlužené firmy nakládat s majetkem. Je to dosud nejdramatičtější krok, který soudem stanovený správce učinil od chvíle, kdy byl jmenován.

Cupka totiž zjistil, že na pátečním zasedání představenstva Sazky vedení firmy poměrem hlasů 4:3 přijalo dvě smlouvy se společností Gladiolus. Tuto firmu společně založily Penta a eInvest, dva zájemci o převzetí Sazky.

Půjčka 2,2 miliardy korun

Na základě jedné ze smluv má přitom Sazka dostat od Penty a eInvestu půjčku ve výši 2,2 miliardy korun a pokračovat tak ve svém zadlužování.

Druhá smlouva fakticky předává moc nad Sazkou řídícímu výboru, nad nímž by moc měl Gladiolus.

"Žádám soud o předběžné opatření, podle kterého by dlužník (Sazka) mohl se svou majetkovou podstatou nakládat jen po předběžném souhlasu správce," píše Cupka Městskému soud v Praze.

Sazka Cupkovy informace označila za nepřesné a zkreslené, ale neuvedla, které konkrétně má na mysli.

Proti postupu Sazky se ohradila i společnost jednoho z věřitelů Sazky Karla Komárka. Komárkova firma KKCG dokonce v novém podání k soudu žádá urychlené rozhodnutí o insolvenci. Navrhla rovněž, aby správce Cupka kontroloval všechny finanční operace Sazky nad půl milionu korun.

"Z informací uveřejněných v insolvenčním rejstříku jasně vyplývá, že představenstvo Sazky, i přes nesouhlas některých členů a bez vědomí předběžného insolvenčního správce, podniká kroky, které jsou v naprostém rozporu s prohlášeními, které Sazka poskytuje soudu i veřejnosti," uvedl Jiří Radoch, výkonný ředitel skupiny KKCG.

Gladiolus vládne Sazce 

Obě smlouvy, které advokát Cupka napadá u soudu, tak předávají řízení Sazky Pentě a eInvestu - a to v době, kdy se o loterijní firmu zajímají i další uchazeči, především dva největší věřitelé Radovan Vítek a Karel Komárek.

Největší akcionář Sazky - ČSTV - teprve ve středu vybere kritéria, podle nichž chce hodnotit všechny zájemce o převzetí Sazky. Dokonce si najal dceřinou firmu Erste Banky, aby mu jednotlivé nabídky porovnala. Přesto Aleš Hušák pokračuje v předávání Sazky Pentě a eInvestu.

Představenstvo Sazky se opět sešlo v úterý. Narozdíl od pátečního utajeného zasedání šlo o předem plánovanou schůzku. "Jde o řádné zasedání vedení firmy," potvrdil Aktuálně.cz mluvčí Sazky Jan Tuna, ale o výsledcích dosud žádnou informaci neposkytl.

 

Právě se děje

Další zprávy