Miliardáři drží spolu. I Komárek posílá Sazku ke dnu

Zdeněk John
4. 3. 2011 12:40
Komárek žádá totéž, co Radovan Vítek: aby soud uznal platební neschopnost Sazky
Karel Komárek, plynový a ropný miliardář, ale také zájemce o Sazku
Karel Komárek, plynový a ropný miliardář, ale také zájemce o Sazku | Foto: ČTK

Praha - Společnost miliardáře Karla Komárka KKCS Structured Finance podala vlastní návrh na insolvenci loterijní firmy Sazka.

Postupuje tak stejně jako společnost Moranda Radovana Vítka a Sazce evidentně nevychází plán rozdělit tandem svých dvou největších věřitelů - miliardářů.

"Podle dosavadního vývoje je Sazka v platební neschopnosti a její finanční situaci lze řešit pouze v režimu insolvenčního zákona a pod dohledem soudu," uvádí Komárkova firma v podání zaslaném Městskému soudu v Praze. "Podáním vlastního insolvenčního návrhu chceme chránit jak naše pohledávky vůči Sazce, tak i všech dalších věřitelů," uvedl výkonný ředitel KKCG Jiří Radoch.

Soud už vede insolvenční řízení se Sazkou od 17. ledna, kdy podal svůj návrh Radovan Vítek. Do Sazky poslal předběžného správce a poté informoval, že 21. dubna hodlá vynést rozhodnutí.

Komárek chce Sazku a své peníze

Komárek je jedním z vážných zájemců o převzetí Sazky. Nabídl jejím majitelům, sportovním svazům, 2,8 miliardy korun na dvoutřetinový podíl ve firmě. Současně je druhým největším věřitelem, protože podobně jako před ním Vítek, i on skoupil některé dluhopisy vydané kvůli výstavbě vysočanské O2 Arény. Sazka je nyní jen s obtížemi splácí.

"Sazka splácí své dluhy nahodile a není jasné, z jakých zdrojů," prohlásil Radoch.

Komárkovi dávají přednost jako zachránci Sazky její menšinoví akcionáři. Většinoví akcionář, ČSTV, prohlásil, že si nechá zpracovat studii od jedné z dceřinných firem Erste Banky, podle níž by poznal nejvýhodnější nabídku na přezvetí Sazky.

Kromě Komárka chtějí Sazku získat Vítek (nabízí miliardu korun za celou firmu) a společenství Penty a eInvestu podnikatele Martina Ulčáka.

Sazka pod dvojím tlakem

Komárkův poslední krok jen zvyšuje pravděpodobnost, že soud přikročí k nařízení restrukturalizace Sazky. Není ovšem jasné, pod čí taktovkou: zda Sazky, nebo věřitelů (tedy především Vítka a Komárka, kteří dohromady drží nadpoloviční většinu bondů).

Příští týden se má sejít vedení většinového akcionáře - ČSTV - i vedení Sazky a znovu posuzovat nabídky předložené zájemci.

Soud však už do Sazky poslal předběžného správce, advokáta Cupku, který má za úkol prověřit stav majetku firmy.

Komárek v insolvečním návrhu žádá, aby soud omezil Sazce možnost nakládat s majetkem do doby, než vynese verdikt, zda je či není Sazka v platební neschopnosti.

Sazka se v minulých dnech také obrátila na zmíněný soud: v prohlášení její právník píše, že neuznává dvě půlmiliardové pohledávky Radovana Vítka, zatímco o Komárkových se nijak nezmiňuje.

Pro Sazku tedy poslední Komárkův krok znamená, že jí nevychází její plán rozdělit miliardáře a s jedním z nich (Komárkem) se dohodnout a s druhým (Vítkem) soudit.

 

Právě se děje

Další zprávy