Politici chtěli zvýhodnit sázkové firmy, soud to zatrhl

Tomáš Fránek
2. 3. 2011 10:35
Ústavní soud zamítl precedenční stížnost společnosti Fortuna
Výjimka se do zákona dostala s přílepkem bývalé poslankyně Michaely Šojdrové.
Výjimka se do zákona dostala s přílepkem bývalé poslankyně Michaely Šojdrové. | Foto: Jan Langer

Brno - Sázkové firmy musí platit daň z přidané hodnoty, neexistuje pro ně žádná výjimka, která by jim stamiliony korun ušetřila.

Osvobodit sázkové firmy od placení daně přitom chtěla část politiků v čele s exposlankyní KDU-ČSL Michaelou Šojdrovou.

Ústavní soud ale podle informací Aktuálně.cz zamítl stížnost společnosti Fortuna, která svůj spor se státem o placení DPH dotáhla až k nejvyšší soudní instituci. Na placení daně z přidané hodnoty si stěžují i společnosti Synot nebo Sazka.

Rozhodnutí ústavních soudců ohledně stížnosti Fortuny, které přišla v konkrétním sporu z roku 2007 o několik milionů korun, tak jasně naznačuje, jak dopadnou i další spory.

Vyzýváme vládu a parlament

Senát Ústavního soudu se soudcem zpravodajem Pavlem Rychetským rozhodl, že práva Fortuny porušena nebyla.

Soudci zároveň znovu ostře kritizovali to, jak se přijímají zákony s účelovým používáním přílepků. Celý spor by totiž vůbec nevznikl, kdyby se v zákoně o sociálních službách neobjevil přílepek poslankyně Šojdrové.

A to bez zdůvodnění, což označil soud za nemravné. "Při této příležitosti Ústavní soud vyzývá zejména vládu a Parlament, aby přijetím vhodné právní úpravy takovým excesům zabránily," rozhodli soudci.

Na to, že musí platit DPH, si stěžují všechny sázkové společnosti. Soudy už třeba zamítly žaloby společnosti Synot nebo Sazka, která se se státem pře o asi 200 milionů korun. Sazka tak už nemá nárok na odpočet daně z přidané hodnoty ve výši 23,1 milionu korun.

Sázkové společnosti v čele se Sazkou byly od placení DPH osvobozeny na základě výjimky v zákoně o DPH. Výjimka ale byla zrušena po vstupu Česka do Evropské unie.

Exposlankyně KDU-ČSL (a členka Orla, který patří mezi akcionáře Sazky) Michaela Šojdrová prosadila přílepek do zákona o sociálních službách, který stanovil, že příjmy z loterijní činnosti jsou od DPH opět osvobozeny.

Víc pro sportovce, míň pro stát

"Vratky (daní) budou muset tyto firmy odvést na veřejně prospěšné účely. O to víc tedy dostanou sportovci," tvrdila Šojdrová.

Ministerstvo financí ale obnovení výjimky pro loterie odmítlo uznat.

Firmy si stěžují, že je tak výklad zákona nejasný a firmy tak vlastně netuší podle čeho se mají řídit. Peníze, které mohly sloužit sportovcům, tak podle firem končí na účtech státu.

A třeba zástupci společnosti Slot Game se v žalobě odvolali právě na návrh exposlankyně Šojdrové, který sice senátoři ze zákona vyhodili, sněmovna jej ale při novém hlasování znovu v zákoně i přes nesouhlas ministra financí nechala.

Nejvyšší správní soud ale argumenty sázkových firem dlouhodobě neuznává. Podle soudců je zákon jednoznačný a žádný dvojí výklad neexistuje. "Firma nemají nárok na odpočet daně," rozhodli soudci. To nyní potvrdil i Ústavní soud.


 

Právě se děje

Další zprávy