Octavia vyniká, Citigo přišlo o pět hvězdiček. Euro NCAP rozbilo Škody i auta z Číny

Jan Matoušek Jan Matoušek
25. 12. 2019 6:35
Ještě než se v příštím roce opět o něco zpřísní pravidla nárazových testů organizace Euro NCAP, otestovala tato organizace ve dvou sériích hned 22 nových automobilů. Z českého pohledu se proti bariéře rozjely dvě škodovky - nová Octavia a městské Citigo. To si přitom nevedlo úplně ukázkově, stejně ale dopadl třeba Jeep Renegade.
Nová generace Škody Octavia si od nezávislého sdružení Euro NCAP, které provádí nárazové zkoušky, vysloužila za bezpečnost plných pět hvězdiček. | Video: Euro NCAP

Škoda Octavia - 5*

Ochrana dospělých - 92 %
Ochrana dětí - 88 %
Ochrana chodců - 73 %
Asistenční systémy - 79 %
Celkově - 5*

Škoda Octavia čtvrté generace v nárazových testech Euro NCAP nezaváhala a odvezla si maximální pětihvězdičkové ohodnocení. Mladoboleslavský bestseller nadprůměrně chrání dospělou posádku při čelním i bočním nárazu a například fungování autonomního nouzového brzdění v nízkých rychlostech si vysloužilo maximální počet bodů. Také ochrana dětí je s 88 procenty nadprůměrná a v letošních testech patří k nejlepším.

Při ochraně chodců organizace Octavii vytkla až příliš tuhé sloupky předního okna, naproti tomu nárazník poskytuje dobrou (v hantýrce Euro NCAP tedy nejlepší) ochranu nohám chodců. Jen druhé nejvyšší hodnocení si však připsala detekce chodců autonomního nouzového brzdění. Detekce cyklistů přitom dostala nejvyšší možné ohodnocení. Také asistenční systémy fungovaly dobře, pouze omezovač rychlosti si vysloužil jen průměrné hodnocení (mimo jiné i proto, že je ho třeba manuálně nastavit). Celkově si však Octavia, stejně jako její předchůdce, připsala pět hvězdiček.

 

Právě se děje

Další zprávy