Octavia vyniká, Citigo přišlo o pět hvězdiček. Euro NCAP rozbilo Škody i auta z Číny

Jan Matoušek Jan Matoušek
25. 12. 2019 6:35
Ještě než se v příštím roce opět o něco zpřísní pravidla nárazových testů organizace Euro NCAP, otestovala tato organizace ve dvou sériích hned 22 nových automobilů. Z českého pohledu se proti bariéře rozjely dvě škodovky - nová Octavia a městské Citigo. To si přitom nevedlo úplně ukázkově, stejně ale dopadl třeba Jeep Renegade.
Tesla model X Crash test | Video: EURO NCAP

Tesla Model X - 5*

Ochrana dospělých - 98 %
Ochrana dětí - 81 %
Ochrana chodců - 72 %
Asistenční systémy - 94 %
Celkově - 5*

Jedním z nejlepších aut celého letošního hodnocení se stala Tesla Model X. Ta přitom ještě vylepšila hodnocení Modelu 3, který nárazovými testy prošel rovněž letos a rovněž bez ztráty hvězdičky. Model X však dostal za ochranu dospělých cestujících 98 procent. Více si přitom letos odvezla jen Mazda CX-30, stejně potom Mazda 3. Do maximálních 100 procent chybělo americkému SUV půl bodu. Téměř maximální hodnocení si Model X odvezl i za asistenční systémy - 94 procentům se vyrovnal jen sesterský Model 3, další modely v pořadí přitom mají nejvýše 82 procent.

Při ochraně dětí se jako problém ukázala především nemožnost použití zádržných systémů ve volitelné třetí řadě sedadel, aniž by nedošlo k posunutí sedadel ve druhé řadě. V ochraně chodců vozu pomohla aktivní kapota, přesto se jako problematický ukázal střet pánve figuríny s nárazníkem. Model X si odvezl nejnižší možné ohodnocení. Za detekci cyklistů u autonomního nouzového systému si však Tesla odvezla plný počet bodů. Celkově to tedy stačilo na pět hvězdiček a vzhledem k ochraně dospělé posádky považuje Euro NCAP Model X za jednoho z horkých kandidátů na titul "Best in Class" mezi velkými terénními vozy.

 

Právě se děje

Další zprávy