Kvůli jackpotu 103 milionů stát dočasně zastavuje Sazku

Zdeněk John
9. 5. 2011 15:47
Sazka se odvolá, ale raduje se její konkurence: Fortuna
Foto: Jan Langer

Praha - Historicky první superjackpot, který kdy padl, lednových 103,4 milionů, může připravit společnost Sazka o možnost hrát sportku i další číselné loterie.

Ministerstvo financí pozastavilo na 30 dní povolení k činnosti Sazce kvůli tomu, že nedokázala zmíněnou obří sumu vyplatit. Aktuálně.cz to potvrdil ministr financí Miroslav Kalousek a později vydal oficiální prohlášení i jeho úřad.

Sazka se rozhodla proti státnímu zásahu odvolat. Tím získá možnost ho ještě zvrátit, ale také může pokračovat v loteriích do doby, než bude verdikt pravomocný.

"Sazka si dovoluje zdůraznit, že rozhodnutí ministerstva jí umožňuje i nadále plně pokračovat ve své činnosti, přijímat sázky, vyplácet výhry. Sazka tak i nadále činí a má 15 dní na odvolání. Důvodem rozhodnutí je jediná nedoplacená výhra, kterou Sazka  doplácí," píše Sazka v oficiálním prohlášení.

Fortuna: vítězství bez boje

Situace Sazky teď dramaticky nahrává konkurenci. Fortuna patřící investiční skupině Penta chystá 18. července rozjet vlastní "sportku", loterii Fortuna Lotto. Pokud Sazka s odvoláním neuspěje, pak těsně před startem bude mít Fortuna úplně vyklizené pole.

Její experti odhadovali, že mohou přebrat Sazce pětinu trhu, nyní jsou ještě optimističtější. Martin Illner, který má ve Fortuně loterie na starosti, označil v rozhovoru pro Aktuálně.cz za "konzervativní" odhad, že Fortuna převezme třetinu sázkařů sportky.

Kromě Penty se o Sazku zajímají především PPF a KKCG, pro ně by naopak bylo výhodné, pokud by se Sazku podařilo udržet v chodu.

"Je tu jasný důkaz toho, že Hušák (generální ředitel Sazky - pozn. red.) nedělá nic pro záchranu Sazky, jak tvrdí svým akcionářům. Naopak loterijní společnost zcela systematicky poškozuje a likviduje. Dle našich informací měl Hušák nejen souhlas insolvenčního správce, ale i finanční prostředky na účtech, aby výhry po splatnosti byly vyplaceny v plné výši," uvedl v prohlášení mluvčí skupiny KKCG Dan Plovajko. V podobném duhcu se nese i prohlášení PPF, která mluví o "rozvratu v Sazce". 

Insolvenční správce Sazky Josef Cupka Aktuálně.cz řekl, že s touto varintou - pozastavením licence - se muselo ve správním řízení počítat. "Samozřejmě doufám, že dopady na Sazku budou co nejmenší, že se podaří zvládnout tuto situaci a firmu udržet v chodu," řekl Cupka Aktuálně.cz.

Hušák: Tržby zase stoupají

Sazka lednový superjackpot vyplatila jen z malé části. Na zbytek nedokázala najít v zákonné lhůtě dostatek peněz, protože se velmi výrazně zhoršil tok peněz do firmy.

Prudce klesly tržby z loterií (i když v posledních týdnech opět stoupají, jak řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz generální ředitel Aleš Hušák). Zcela přišla o velmi významné tržby z dobíjení mobilů.

Soud poslal Sazku do úpadku kvůli obřím dluhům. Věřitelé nárokují více než 40 miliard, reálné dluhy Sazky ale činí zhruba čtvrtinu této částky.

 

Právě se děje

Další zprávy