Dluhy Sazky: 1500 firem se hlásí zatím o 10 miliard

Zdeněk John
28. 4. 2011 19:18
Končí lhůta pro pohledávky. Je tu jeden otazník: údajný dluh 8,5 miliardy Zeleného ostrova.
Foto: Jan Langer

Praha - Pohledávky věřitelů Sazky se blíží k desíti miliardám korun, tedy alespoň ty, o kterých se už ví. Další věřitelé se totiž ještě mohou přihlásit.

S balíkem dluhopisů v hodnotě přibližně pěti miliard se na Městský soud v Praze obrátila i britská banka The Bank of New York Mellon, zajišťovací agent držitelů bondů, které Sazka vydala kvůli stavbě O2 Arény. Aktuálně.cz to potvrdil zdroj blízký skupině KKCG.

Pohledávka se ještě neobjevila v insolvenčním rejstříku. Většinovými vlastníky dluhopisů jsou skupiny KKCG a PPF, zájemci o Sazku.

Ve hře je ale ještě jeden obrovský dluh. Podle informací, které Aktuálně.cz získalo od jednoho z akcionářů občanského sdružení Zelený ostrov (majitel Bestsportu, provozovatele O2 Arény), přihlásil pohledávku ve výši 8,5 miliardy jeden z členů vedení Zeleného ostrova. Jde o peníze, které mělo sdružení dostat v příštích letech od Sazky na splácení arény.

Tím, kdo pohledávku podepsal a přihlásil, má být výkonný sekretář ČSTV Boháč. Ani jeho, ani šéfa ČSTV Pavla Kořana se Aktuálně.cz dosud nepodařilo zastihnout.

Zelený ostrov je v těchto dnech paralyzován sporem akcionářů, který je podobný sporu o Sazku. Jedni dávají přednost Hušákově vedení a záchraně od investiční skupiny Penta, druzí jsou proti Hušákovi a jeho plánům. Spor o platnost pohledávky může být klíčový pro další vývoj situaci kolem Sazky.

Konec lhůty 

Proč je tato pohledávka tak důležitá? Na konci května se sejde schůze věřitelů, která rozhodne, kdo a jak bude tahat Sazku z dluhů. Kdo bude mít v tento den hlavní slovo, určí právě poměry spočítané podle toho, kdo jaké drží pohledávky.

Lhůta pro přihlašování pohledávek končí se čtvrteční půlnocí. O peníze se dnes například hlásí poslední z mobilních operátorů T-Mobile. Žádá 228,5 millionů korun. Kromě T-Mobile se v insolvenčním rejstříku objevily například pohledávky Volksbank (75 milionů) nebo Obce sokolské (26 milionů).

Spekulace, kolik miliard a komu Sazka má vrátit, definitivně skončí až příští týden. Soud očekává, že kompletní přehled pohledávek bude mít v úterý, možná ve středu. Počká totiž, zda ještě některé nedorazí poštou.

1500 věřitelů, nejen trafikanti

Až dosud se o peníze hlásí zhruba 1500 věřitelů. Drtivá většina věřitelů jsou trafikanti a další firmy, ve kterých stály terminály, na nichž se sázely hry Sazky. Trafikanti se hlásí o desetitisícové kauce, které u Sazky mají blokovány.

V tuto chvíli už je v rejstříku zaznamenáno 1029 pohledávek v celkové hodnotě přes čtyři miliardy, dalších 500 pohledávek už soud má, ale ještě nejsou zaevidované.

Po uplynutí lhůty k pohledávkám bude muset insolvenční správce Sazky, advokát Josef Cupka, rozhodnout, které jsou sporné a které nikoliv.

Sazka pohledávku PPF neuznává

Vedení Sazky stále trvá na tom, že pohledávky, které převzala PPF od Radovana Vítka, neuznává. Jsou to několikasetmilionové částky, které koupil v podobě pohledávky za Sazkou Radovan Vítek od Komerční banky a Raiffeisenbank.

Schůze věřitelů, o níž byla řeč, bude hlavně určovat, podle jakého reorganizačního plánu a zda vůbec se Sazka bude zachraňovat.

Ve hře je stále možnost, že firma skončí v konkurzu. Sazce totiž během finanční krize dramaticky klesly tržby, přestala poskytovat některé služby a podle poznatků, které má předběžný věřitelský výbor, je v horším stavu, než uvádí její generální ředitel Aleš Hušák.

 

Právě se děje

Další zprávy