Plaťte Sazce, zachraňte ji, vyzývá trafikanty Kellner

Veronika Skálová Veronika Skálová
22. 4. 2011 9:40
PPF slibuje, že se zaručí za vrácení kaucí od Sazky
PPF vzkazuje: nezadržujte Sazce tržby, za kauce se vám zaručíme.
PPF vzkazuje: nezadržujte Sazce tržby, za kauce se vám zaručíme. | Foto: Jan Langer

Praha - Skupina PPF miliardáře Petra Kellnera přispěla do dění kolem loterijní společnosti Sazka dalším krokem. V inzerátech v pátečním tisku nabízí obchodním partnerům a obstaravatelům loterijní firmy, že uhradí jejich pohledávky z kaucí.

Nabídku PPF inzeruje prostřednictvím společnosti Moranda, kterou odkoupila od podnikatele Radovana Vítka. Právě jménem Morandy podal Vítek insolvenční návrh na Sazku. Ta je podle rozhodnutí soudu v úpadku od konce března.

"Neznamená to nic menšího než právně vymahatelný příslib navrácení veškerých finančních prostředků z kaucí, které máte u společnosti Sazka složeny," uvedl v prohlášení Petr Dohnal, který v prozatímním věřitelském výboru zastupuje Morandu.

PPF tak chce zabránit dalšímu odpojování terminálů Sazky. Odpojila je sama loterijní firma poté, co někteří provozovatelé terminálů začali zadržovat tržby z nich. U Sazky mají totiž za provoz terminálu složenou kauci a obávají se, že ji kvůli insolvenci firmy nedostanou zpět.

Podle výzvy, která je spolu se smlouvou o spolupráci k nalezení i na stránkách zachrantesazku.cz, je nyní odpojeno asi 1300 terminálů pro příjem sázenek. Moranda proto všechny provozovatele vyzývá, aby tržby z terminálů Sazce odváděli a nepodíleli se tak na ničení unikátní prodejní sítě.

"Jsme největšími věřiteli Sazky a budeme tak mít možnost rozhodovat o její budoucnosti. Je jen otázkou času, kdy převezmeme i faktické řízení společnosti," uvádí Dohnal na závěr prohlášení.

PPF je nyní prostřednictvím Morandy největším věřitelem Sazky. To by se ale mohlo změnit, pokud by svou patnáctimiliardovou pohledávku přihlásilo občanské sdružení Zelený ostrov, které je prostřednictvím firmy Bestsport majitelem a provozovatelem O2 Arény. Právě ta je hlavním důvodem obrovských dluhů Sazky.


 

Právě se děje

Další zprávy