První milionový výherce v historii sportky se přiznal

Zdeněk John
4. 4. 2011 11:55
Měl být milionářem, teď jen čeká, jak dopadne insolvenční řízení se Sazkou

Praha - M.CH. ze středních Čech je vůbec prvním člověkem, který vyhrál ve sportce vysokou výhru a veřejně se k ní přiznal. Vede ho k tomu obava, aby své více než tři miliony korun vůbec od loterijní firmy Sazka dostal.

Jeho jméno se objevilo v insolvenčním rejstříku jako první z výherců velkých částek, jimž Sazka nebyla schopna vyplatit vyhrané peníze. Obyvatel Středočeského kraje vyhrál ve sportce 3300000 korun (takzvané první pořadí), ale dostal jen zálohu lehce přes 50 tisíc korun.

Sazka vždy hlavní výherce tajila s odkazem na loterijní zákon. Také nyní v prohlášení uvedla, že údaje o M.CH. nemůže ze stejného důvodu komentovat.

"Při výhře nad dva miliony může být výherci v sídle společnosti v den, kdy se osobně přihlásí a je mu zkontrolována platnost potvrzení o sázce, vyplaceno až 400 tisíc v hotovosti. Přesnou výši zálohy si zvolí samotný výherce. V ten samý den začne běžet lhůta 60 dnů na vyplacení celé výhry," uvedl pouze obecně mluvčí Sazky Jan Tuna.

M.CH. vyhrál své miliony v neděli 6. března. Redakce jeho identitu zná, ale poté, co jeho jméno skryl na dokumentech i insolvenční rejstřík, se ji rozhodla dále neuvádět.

Nové dluhy Sazky

Příklady pohledávek přihlášených u soudu:

  • Telefónica O2 ČR
    2 055 819 Kč - za dobíjení mobilů
  • Lidé a Příležitost, s.r.o.
    38 916 Kč
  • Vladimír Albrecht
    88 000 Kč - kauce k terminálu (podobných je už několik)
  • Nový úklid, a.s.
    8 495 Kč

Věřitelé přihlásili dosud pohledávky za cca dvě miliardy korun
(Zdroj: insolvenční rejstřík)

Třicet dní na dluhy

Loterijní společnost Sazka je v úpadku. Běží třicetidenní lhůta na přihlášení pohledávek. Nově se mezi nimi objevila například částka 205,5 milionu korun, které Sazka dluží mobilnímu operátorovi Telefónica O2.

Výherci velkých částek mají ještě naději, že část peněz dostanou z kauce, kterou má Sazka vázánu u ministerstva financí. Slouží právě v případu, jaký nastal - když je loterijní firma v úpadku. Na kauci je celkem 160 milionů, potvrdil státní dozor pro loterie.

Sazka však nejspíš dluží více, nevyplatila dosud například větší část lednového superjackpotu 103,4 miliony korun. Tento nevyplacený jackpot spolu s úvahami o pozastavení loterií, které zveřejnil generální ředitel Sazky Aleš Hušák, zdramatizovaly vývoj kolem pádu firmy a pomohly ho urychlit.  

 

Právě se děje

Další zprávy