Hušák přichází o první post. Bestsport mění vedení

Zdeněk John
6. 5. 2011 17:22
Mluvčí Tuna však popírá platnost valné hromady
Na valné hromadě ČSTV Aleš Hušák uspěl, souboj v Bestsportu prohrává.
Na valné hromadě ČSTV Aleš Hušák uspěl, souboj v Bestsportu prohrává. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Aleš Hušák čelí tlaku, aby opustil první funkci od doby, co jím řízená firma Sazka spadla do insolvence. Valná hromada společnosti Bestsport, provozovatele a majitele O2 Arény, se v pátek sešla, aby odvolala kompletní představenstvo firmy, tedy i místopředsedu představenstva Hušáka.

Na jeho místo má přijít Petr Bernátek, jediný, který v novém vedení Bestsportu není přímo spojen se sportovními svazy, ale má blízko ke KKCG miliardáře Karla Komárka.

Bestsport je stejně jako Sazka v úpadku, insolvenční návrh podala firma sama na sebe. Finanční toky mezi Bestsportem a Sazkou jsou velmi komplikované a obavy, že by tato firma mohla hrát důležitou roli v souboji o samu Sazku, vedly Hušákovy odpůrce k tomu, že ho z vedení firmy odvolali.

Valná hromada se však zdroje blízkého jednáním o Sazce odehrála za poměrně napínavých okolností a o její výsledek se zřejmě svede právní bitva. Hušák se totiž o chystaném kroku dozvěděl předem, a svolal proto valnou hromadu do sídla Sazky, aby mohl zabránit přítomnosti svých soupeřů.

Jenže i oni vytáhli protizbraň. Setkání formálně zahájili ve vestibulu sídla firmy - ještě před vstupním tubusem, kterým projde jen ten, kdo má svolení Sazky. Poté valnou hromadu přerušili a přesunuli na jiné místo.

Betsport to ale podle očekávání neuznal a ústy svého mluvčího Jana Tuny už vzkázal, že valná hromada se neuskutečnila, protože se na místo dostavil jeden muž bez oprávnění a druhý se nedostavil vůbec.

"V představenstvu nedošlo k žádným změnám. Údajné nové představenstvo nemá žádné oprávnění jednat za Betsport akciovou společnost," napsal Tuna médiím.

Naše úsilí trvá

"Management Sazky zabránil tomu, aby se akcionář, který drží více než 99 procent hlasů v Bestsportu (Občanské sdružení Zelený ostrov - pozn.red.), mohl účastnit normálně valné hromady," okomentoval situaci pro Aktuálně.cz místopředseda ČOV Jiří Kejval. "Naše úsilí o personální změny v Bestsportu však trvá," dodal ještě před reakcí Betsportu na platnost valné hromady.

Bestsport postavil O2 Arénu, která se stala základem finančního pádu Sazky. Přes Občanské sdružení Zelený ostrov dostával od Sazky peníze. Sazce je pak odváděl, aby mohla splácet dluhopisy. Bestsport je také mezi věřiteli Sazky, přihlásil pohledávku ve výši 23 milionů korun.

Hušákův nástupce v představenstvu Bestsportu Petr Bernátek je bývalým policejním důstojníkem, později konkurzním správcem. V době, kdy už nebyl v policejních službách, měl jeho tým dva klienty zvučného jména: Jiřího Čunka a Stanislava Grosse.

Prvnímu pomáhal v době, kdy byl podezřelý z korupce, expremiérovi Grossovi zase v době, kdy musel opustit politické funkce, protože nebyl schopen dostatečně důvěryhodně vysvětlit původ peněz na svůj byt.

 

Právě se děje

Další zprávy