Je tu spor o Hušákův šach, dluh Sazky v řádu miliard

Zdeněk John
27. 4. 2011 10:37
Do konce lhůty na přihlášení pohledávek za Sazkou chybí už jen desítky hodin
Přestává se hrát pěšci, na řadu přicházejí těžší figury
Přestává se hrát pěšci, na řadu přicházejí těžší figury | Foto: Ondřej Besperát

Praha - V insolvenčním rejstříku se v nejbližších hodinách ukáže, kdo ze zájemců o loterijní firmu Sazka má jakou sílu před další klíčovou bitvou, květnovou schůzí věřitelů.

Zbývá den do konce lhůty pro přihlašování pohledávek a podle informací Aktuálně.cz lidé spříznění s Alešem Hušákem z řad akcionářů Sazky činí vše pro to, aby se mezi dluhy objevila první pohledávka v řádu miliard korun. Dnes ji má přihlásit jeden z členů vedení občanského sdružení Zelený ostrov, tedy majitele firmy Bestsport, provozovatele O2 arény.

Hraje se o částku přibližně 5,5 miliardy korun, což by byla zdaleka největší pohledávka dosud přihlášená u Městského soudu, který už před třemi týdny vyhlásil úpadek Sazky. Tentýž soud má v nejbližších dnech vynést verdikt i v insolvenčním řízení s Bestsportem.

Až dosud přihlásili zhruba čtyři stovky pohledávek celkem za 2,1 miliardy korun desítky firem i jednotlivců, nejčastěji trafikantů, kteří mají u Sazky složené kauce v řádu desítek až stovek tisíc.

Občanské sdružení Zelený ostrov se však sejde ve středu odpoledne k valné hromadě, kde se může boj o spornou pohledávku ještě posunout dál.

Sdružení tvoří stejní akcionáři jako u Sazky, ale poměry hlasů jsou zde jiné. Střetávají se zde lidé stojící po boku Aleše Hušáka, kteří dávají přednost tomu, aby Sazku zachraňovala investiční skupiny Penta (vlastník sázkové kanceláře Fortuna) a eInvest. Druhou část tvoří menšinoví akcionáři Sazky, kteří chtějí jiného investora a hlavně konec Aleše Hušáka v čele Sazky.

Další zájemci o Sazku, stále ještě spolupracující PPF a KKCG, v těchto hodinách zkoumají právní možnosti, jak případnou přihlášenou pohledávku v řádu miliard napadnout. "Počkáme si, kdo vlastně pohledávku podepíše, to bude velmi zajímavé a může to mít pro ty lidi i nepříjemné dopady. Ta pohledávka je totiž právně velmi pochybná," řekl Aktuálně.cz jeden z lidí, kteří mají v KKCG miliardáře Karla Komárka na starosti jednání o Sazce.

Tah proti šachu

PPF a KKCG chtějí jako svůj protitah vynést přihlášení ještě větší pohledávky v poslední možný den, tedy ve čtvrtek. Bude jím sedmimiliardový dluh, který vznikl zesplatněním dluhopisů vydaných kvůli stavbě O2 Arény.

Přihlášení pohledávek je klíčové kvůli první schůzi věřitelů, která se má konat 26. května. Na ní se určí další postup kolem pádu Sazky a nejsilnější slovo bude mít ten, kdo bude kontrolovat největší díl zajištěných i nezajištěných pohledávek.

Předtím o jednotlivých pohledávkách bude rozhodovat insolvenční správce, advokát Josef Cupka. Rozdělí je na sporné a nesporné. Zatímco proti nesporným pohledávkám není odvolání, u sporných se může spustit takzvané incidenční řízení (majitel sporné pohledávky se v něm může hájit proti verdiktu správce).

Generální ředitel Sazky Aleš Hušák v nedávném rozhovoru pro Aktuálně.cz prohlásil, že kolem pohledávek čeká ještě velmi dlouho právní bitvu. Podle jeho informací totiž ne všichni držitelé dluhopisů souhlasili s jejich zpoplatněním a také zajišťovací agent držitelů dluhopisů, londýnská The Bank of New York Mellon si dala přísné finanční podmínky pro přihlášení dluhopisů jako pohledávky.

Tyto informace ale PPF i KKCG odmítají a naopak aktivovaly vlastní právní týmy, aby prozkoumaly pohledávku občanského sdružení Zelený ostrov.

 

Právě se děje

Další zprávy