Bestsport je v insolvenci, Zelený ostrov odmítl dluh

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
3. 5. 2011 16:35
Valná hromada odmítla přijmout přihlášenou pohledávku za Sazkou přesahující 8 miliard za svou.
Majitel O2 Arény je v insolvenci, návrh vedení Bestsportu potvrdil soud.
Majitel O2 Arény je v insolvenci, návrh vedení Bestsportu potvrdil soud. | Foto: Bestsport

Praha - Vlastník a provozovatel O2 Arény, společnost Bestsport, je oficiálně v úpadku. V úterý o tom rozhodl Městský soud v Praze a insolvenčním správcem jmenoval Danielu Urbanovou.

Informovala o tom ČTK s odvoláním na informace v insolvenčním rejstříku. Bestsport je vlastněn občanským sdružením Zelený ostrov (OSZO), které má stejné majitele jako Sazka, tedy sportovní svazy. Bestsport sám na sebe podal insolvenční návrh 31. března.

Soud vyzval věřitele Bestsportu, kteří dosud nepřihlásili své pohledávky, aby tak učinili ve lhůtě 30 dnů ode dne rozhodnutí o úpadku u Městského soudu v Praze. Přezkumné jednání k přihlášeným pohledávkám stanovil na 20. července 2011.

Insolvenční správkyni soud uložil, aby nejpozději do 5. července předložila soudu seznam přihlášených pohledávek a do 13. července předložila soudu zprávu o hospodářské situaci dlužníka.

Soud tak nevyhověl insolvenčnímu správci Sazky Josefu Cupkovi, který poukazoval na úzké propojení Bestsportu se Sazkou a požadoval spojení obou insolvenčních řízení. Firmy jsou podle Cupky propojeny personálně i finančně.

Vedení Bestsportu upozornilo, že i přes insolvenční řízení O2 Aréna funguje dál, uskuteční se i všechny plánované akce. 

Zelený ostrov odmítl "svou" pohledávku

V úterý se také sešla valná hromada občanského sdružení Zelený ostrov, kde jsou zastoupeni akcionáři Sazky. Rozhodla o tom, že nevezme za svou pohledávku, kterou dřívější vedení sdružení přihlásilo do insolvenčního řízení se Sazkou. Tato pohledávka přesáhla 8 miliard korun a přihlásil ji odvolaný předseda výkonného výboru Občanského sdružení Zelený ostrov Jan Boháč.

Pokud by insolvenční správce tuto pohledávku uznal, ve výboru věřitelů by se zvrátily síly ve prospěch příznivců šéfa Sazky Aleše Hušáka. Uznání pohledávky ale po kroku valné hromady Zeleného ostrova není pravděpodobné. Jednání se však ještě potáhne, o pohledávce totiž bude muset nejspíš rozhodnout soud.

Sazka se do insolvence dostala kvůli problémům se splácením výstavby O2 Arény. Soud způsob řešení situace firmy dosud nestanovil, zatím se předpokládá, že povolí reorganizaci. Společnost by tak nadále fungovala podle soudem schváleného plánu, na jehož vypracování se obvykle podílejí věřitelé, dlužník a insolvenční správce.

 

Právě se děje

Další zprávy