Co smí Hušák a co ne? Soud nově rozdal karty o Sazku

Zdeněk John
30. 4. 2011 10:32
Vrchní soud v Praze zrušil opatření městského soudu
Foto: Jan Langer

Praha - Poslední hodiny boje o Sazku přinesly informace, které zdánlivě, někdy i fakticky, znamenají posílení pozice generálního ředitele loterijní firmy Aleše Hušáka.

Vrchní soud v Praze zrušil v pátek opatření Městského soudu, podle něhož Hušák nesmí nakládat s majetkem Sazky nad půl milionu korun a musí veškeré větší operace nechat schvalovat předem insolvenčním správcem, advokátem Josefem Cupkou.

A v poslední den přihlašování pohledávek se mezi dluhy, které údajně Sazka udělala, objevila i obří 8,1 miliardy korun vysoká pohledávka, kterou k soudu přihlásili někteří představiteleé občanského sdružení Zelený ostrov - ti, které o tom přesvědčil podle několika zdrojů Aktuálně.cz blízkých souboji o Sazku právě Aleš Hušák.

O pohledávku se ještě povede dlouhý právní spor, ale verdikt Vrchního soudu může mít okamžité dopady. Sazka smí minimálně do chvíle, kdy se Městský soud k zrušenému rozsudku vrátí, rozjet některé operace, které do té chvíle bez Cupky nemohla.

Gladiolus znovu na scéně?

Městský soud zrušený verdikt vynesl kvůli obavám, že Sazka chce uzavřít úvěrovou smlouvu s firmou Gladiolus. Penta a eInvest (tedy Gladiolus) chtěly poskytnout Sazce půjčku 2,5 miliardy korun na přežití, ale za podnínek, které nejen u věřitelů (PPF a KKCG) vyvolávaly obavy, že tím Penta Sazku ovládne. Teď je tento rozsudek zrušen, ale už ani Sazka nepočítá, že by se ke smlouvě s Gladiolusem mohla vrátit.

"Situace se mezitím už vyvinula jinak," uvedl mluvčí Sazky Jan Tuna a v oficiálním prohlášení firma naznačila, že spíš může uvažovat o odškodnění od státu (za soudní verdikt) za zmařenou smlouvu s Gladiolusem. "V tuto chvíli je předčasné vyjadřovat se k tomu, zda zrušení předběžného opatření může vést k obnovení spolupráce s Gladiolusem, protože situace společnosti je nyní odlišná od doby, kdy bylo předběžným opatřením zabráněno podpisu potřebných smluv."

Zrušené soudní opatření se týkalo například uzavírání smluv nad 500 tisíc korun, vyplácení peněz z účtů Sazky či v hotovosti nad 500 tisíc korun, nemovitého majetku Sazky včetně převodů či pronájmů, předmětů duševního a průmyslového vlastnictví, podílů v jiných společnostech nebo zahájení soudních a jiných sporů.

Sazka teď teoreticky může sama (bez správce) dělat vše, co není v rozporu s jejím pozicí firmy v úpadku. Mohla by například vyplatit všechny vysoké výhry, kdyby na ně měla.

Souboj miliardářů

O Sazku dosud bojovala dvě uskupení investorů. Prvním zájemcem byly finanční skupiny PPF a KKCG, druhým spojení firem Penta a E-Invest, jejichž nabídku podporuje generální ředitel Sazky Aleš Hušák.

Současně se věřitelé Sazky snaží zajistit si co nejsilnější pozici ve věřitelském výboru, který bude mít zásadní význam pro budoucnost Sazky. Při první schůzi věřitelů 26. května bude mít největší slovo věřitel s největším procentem pohledávek.

A právě z tohoto důvodu je důležitá i druhá událost z pátku: přihlášení obří pohledávky Zeleného ostrova (majitele firmy Bestsport, provozovatele arény) za celkem 8,128 miliardy korun.

Sdružení Zelený ostrov vlastní akcionáři Sazky, tedy sportovní svazy, které zde bojují stejným způsobem, jako v Sazce. Část z nich dává přednost Hušákovi, Pentě a eInvestu, jiní zase řešení, které s Hušákem počítat nebude.

Pohledávku přihlásil výkonný sekretář ČSTV Jan Boháč, kterého však už dříve valná hormada Zeleného ostrova odvolala z výkonného výboru sdružení. Tento fakt, ale i to, že pohledávka nese jediný podpis člověky a teoreticky oprávněného podepisovat za sdružení, rozjede kolem pohledávky právní spor.

"Podle právních analýz, které máme, je pohledávka neplatná. A dokonce podle prvních zjištění, která máme, existuje i možnost, že lidé, kteří jsou s touto pohledávkou spojení, riskují nejen svůj majetek, ale i majetek sportovních svazů," řekl Aktuálně.cz Jiří Kejval, mistopředseda Českého olympijského výboru, který stojí na straně Hušákových odpůrců.

Stovky pohledávek

Soud dosud obdržel 2127 přihlášených pohledávek. Formálně evidovaných pohledávek je 1190 a jejich hodnota přesahuje 4,2 miliardy korun.

Ve hře je ještě pohledávka londýnské The Bank of New York Mellon, která je zajišťovacím agentem držitelů dluhopisů Sazky, za celkem více než pět miliard Kč. Většinovými držiteli dluhopisů jsou firmy kontrolované investičními skupinami PPF a KKCG.  

 

Právě se děje

Další zprávy