Hušák: Má vila na Menorce? Ať už je bohatství normální

Zdeněk John
19. 4. 2011 13:10
Exkluzivní rozhovor s generálním ředitelem Sazky Alešem Hušákem
Aleš Hušák na valné hromadě ČSTV, většinového akcionáře Sazky. Přijel na ní už v pátek, aby debatoval s delegáty o tom, kdo by měl zachraňovat loterijní firmu před úplným krachem
Aleš Hušák na valné hromadě ČSTV, většinového akcionáře Sazky. Přijel na ní už v pátek, aby debatoval s delegáty o tom, kdo by měl zachraňovat loterijní firmu před úplným krachem | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Aleš Hušák je přesvědčen, že skutečným koncem bolševismu v Česku bude den, kdy se lidé nebudou muset stydět za to, že jsou bohatí. V rozhovoru pro Aktuálně.cz tak komentoval některé prvky z kampaně, v níž její autoři srovnávali jeho majetek s chudobou sportovních svazů.

V rozhovoru ale také popisuje klíčové momenty, které v následujících týdnech přijdou v bitvě o Sazku. (První díl rozhovoru s Alešem Hušákem najdete ZDE)

A.cz: Pane řediteli, jakou máte motivaci vést dál bitvu o Sazku?

Chci, aby co největší část společnosti zůstala v rukou současných akcionářů (sportovní svazy - pozn. red.). Důvod je jasný. Já jsem jim za hodně vděčný, oni mně umožnili 16 let báječného života, kdy jsem měl možnost poznávat různé věci, které bych asi v životě nepoznal - a tím nemyslím peníze.

Moje motivace je ochránit jejich majetek.

A.cz: Co budete považovat za dobrý výsledek této bitvy?

Samozřejmě, že nejlepší výsledek by byl, kdyby jim firma zůstala celá.

A.cz: Ale to není reálné, ne?

Víte, mě strašně vadí, když se dělají závěry předem. Pro mne dobrým výsledkem bude uchování takového podílu, který odsouhlasí majoritní akcionář. Proto jsem rád, že sobotní valná hromada ČSTV zaručuje, že si toto rozhodování ponechali ve svých rukách.

A.cz: Když jste v jednu chvíli nabízel svou rezignaci, měl jste rozmyšleno, co budete dělat dál, kdyby byla přijata?

Samozřejmě že ano. Víte, já chodím do práce 15 let s tím, že to může přijít každý den. Ale já mám i svůj byznys, který mně dává jistotu, s kamarády podnikám v hotelnictví. A běží to poměrně dobře.

Navíc netrpím nedostatkem financí, takže určitě bych si nějaký čas odpočinul. A pak jsem právník s manažerskými zkušenostmi, možná by přišla nějaká nabídka.

A.cz: Kolem vás i kolem Sazky panuje řada mýtů. Pojďme některé probrat. Třeba Váš plat. Bral jste někdy během doby, co jste v Sazce, za rok více než 40 milionů korun, pokud započítáme úplně všechny příjmy?

Já o svých příjmech nebudu hovořit. Je to složeno z financí, ale i nefinančních prostředků, jako auto nebo lékařská péče. Mám ve smlouvě mlčenlivost. Ale já říkám otevřeně, jsem slušně placen, ale domnívám se, že jsem za to odvedl odpovídající práci.

Ale odpovím takto: zcela určitě mé příjmy i v době, kdy byly nejvyšší, nedosahovaly toho, co brali odboráři nebo zástupci státu, kteří seděli v různých orgánech státních společností.

A.cz: Jak často navštěvujete svůj dům na Menorce?

Snad se neurazíte, ale neodpovím. Je to rodinná záležitost a já chci chránit soukromí své rodiny. Na milion procent vám ale mohou říct, že cesty na Menorcu jsou ryze soukromé, nikdy služební. Byl bych velmi hloupý, kdybych si cesty tam nechal platit Sazkou. Velmi pečlivě si schovávám všechny faktury a doklady, že jsem si tyto cesty platil sám.

Ale dovolte ještě říct jednu věc. Já jsem rád, že jsme se dopracovali tak daleko, že si řada Čechů může dovolit kupovat nemovitosti v zahraničí.

Svoboda slova je určitě krásná věc, ale nikdy nemůže být úplná. Je relativní. Není vhodné některé věci říkat, víme, jak je například těžké říkat pacientovi "Máte rakovinu".

Ale jsou jiné svobody, které jsou užitečné. Já z nich za nejdůležitější považuji svobodu soukromého vlastnictví. A také svobodu cestování. Tedy fakt, že mohu kamkoliv vyjet a kdykoliv se vrátit. Zaplaťpánbůh, že jsme tak daleko.

A dokud v této zemi nezačneme říkat, že bohatství je v pořádku, tak se nikdy nedostaneme na konec toho, čemu se říkalo bolševismus.

Kampaň o majetku

Víte, já bych mohl rozehrát stejnou hru, kampaň, která je vedena proti mně. Pan Komárek má čtyři boeingy, osmnáct nemovitostí v cizině, je mimochodem mým sousedem, má dům na Malorce. Ale já to nechci dělat.

A.cz: Jste opravdu přesvědčen, že kampaň, na kterou narážíte, dělají investoři zajímající se o Sazku?

My už víme úplně přesně, kdo to dělá. My na to máme důkaz.

A.cz: Důkaz? Jaký? A které akce proti vám se týká?

Těch oběšenců (kousek od sídla Sazky se objevily figuríny oběšenců - pozn. red.). Celá ta kampaň byla za deset milionů. Takže vám dojde, že to někdo musel platit. My víme kdo, máme na to důkazy.

A.cz: Proč je neřeknete?

Nechci teď vyhrocovat situaci, schovávám si to na jiný moment. My ty důkazy máme, držíme je v ruce. Teď je ale důležitější věcně jednat. Víte, tady je někdo, kdo vidí na konec svých čtyř miliard (tolik investovaly do akce Sazka PPF a KKCG - pozn. red.), a místo toho, aby jednal, aby jako na konkláve se zavřel s námi do místnosti a řekl, pojďme si říct, jak zachránit naše prachy, tak místo toho si platí kampaně.

Uměl bych to taky. Ale rozhodl jsem se pro rozum.

Šachová partie

A.cz: Co vlastně vnímáte jako první tah v šachové partii o Sazku? Skupování dluhopisů Radovanem Vítkem a později Karlem Komárkem a Petrem Kellnerem, nebo když soud prohlásil úpadek Sazky?

Zcela jednoznačně prvním tahem byl šikanózní návrh na podání insolvence.

A.cz: Ještě pořád si myslíte, že to byl šikanózní návrh? Šikanózní ve smyslu, že vaši soupeři chtěli úmyslně přivést Sazku do potíží?

Ptal jste se, co byl první tah a co ho způsobilo. Já Vám odpovídám, že to byl návrh, který byl šikanózní povahy. Pak samozřejmě od určité chvíle se to už nedalo uřídit dobře. Jsme v zahájení hry. Skutečně tím impulzem bylo, že někdo začal skupovat pohledávky a podal insolvenční návrh. Ale se Sazkou to začalo jít z kopce až po dopise pana Ječmínka (místopředseda představenstva Sazky jím prozradil chystaný úvěr od Penty a eInvestu - pozn. red.). Do té doby fungovala firma v pořádku.

A.cz: V rejstříku se teď o peníze u Sazky hlásí asi 250 firem či lidí. Pohledávek je za zhruba dvě miliardy korun. Vy přece máte přehled o tom, komu za co Sazka dluží. Kolik tato částka bude činit 28. dubna, až skončí lhůta pro přihlašování?

Neberte to tak, že nechci odpovídat, ale já si sám počkám, co bude přihlášeno. Do té doby jsou to všechno jen spekulace. Naše účetnictví je poměrně přesné, ale kdo které pohledávky přihlásí, nemohu vědět.

Ale to bude jen první krok. Pak se rozběhne přezkumné řízení, bude se rozhodovat, která pohledávka se uzná, která ne. Je to ještě poměrně dlouhá partie.

Pokud se ale ptáte, myslím si, že se může objevit ještě spousta zajímavých pohledávek.

A.cz: Sazka už dostala oznámení o tom, že jsou okamžitě splatné její dluhopisy. Jaké máte informace o tom, že se stanou obří pohledávkou v insolvenčním řízení, jak to říkají PPF a KKCG?

To je myslím jedna z nejvážnějších otázek a já na ni nedokážu odpovědět. Držitelé dluhopisů (a to prosím zdaleka nejsou jen pánové Komárek a Kellner), ale i svěřenecký správce v Londýně teď určitě přemýšlí, jestli přihlásit a zda vůbec přihlásit dluhopisy jako pohledávku. Zesplatnění je jen jeden krok, teď jde o to, jestli budou dluhopisy přihlášeny do insolvenčního řízení a jakým způsobem. A to se zdá v této chvíli jako zcela nejzásadnější záležitost. To je otázka na celou disertační práci.

A.cz: Držitelé dluhopisů byli údajně vyzváni zajišťovacím agentem The Bank of New York Mellon, aby - pokud chtějí přihlásit dluhopisy jako pohledávku - složili stejnou částku na jeho účet. Víte o tom?

Ano. Máme tu informaci, máme ji velmi pregnantní. Mohu říct, že jeden z mých nejbližších přátel je držitelem několika bondů, mohu tedy prozradit, že jsem poměrně přesně informován, vím, co se děje. Svěřenecký správce si vyžádal slib odškodnění a zároveň je vyzval i ke složení peněz.

A.cz: Může to být moment, který zabrání tomu, aby se dluhopisy staly pohledávkou?

Uvidíme. Ale na tomto příkladu jasně vidíte, že když říkám, že ve velké šachové partii jsme teprve na začátku, že to tak je. Jen dluhopisy mohou znamenat měsíce a měsíce sporů. Mám informace, že už samotné zesplatnění dluhopisů je problematické. Vím, že jsou držitelé dluhopisů, kteří ho napadají.  Skutečně, věřte mi, že vlastní přihlášení do insolvenčního řízení je taky problematickým krokem.

Víte, ona je otázka i to, zda jsou dluhopisy zajištěné.

A.cz: Počkejte, dluhopisy nejsou zajištěné arénou?

Já jsem Vám řekl, že i to je otázka, nemusíme všechny kroky prozrazovat. Řekl jsem pouze, že je to otázka pro řadu právníků.

A.cz: Jste obklopen dobrými právníky?

No, musím odpovědět jednoznačně, že ano…, protože to by mě představenstvo vyhnalo, kdybych najímal špatné právníky.
Teď je před námi složitá situace. Víte jistě, že Sazka neuznává pohledávky pana Kellnera, tvrdím, že budou insolvenčním správcem popřeny. A pan Komárek vydává za svou pohledávku, která není jeho.

Mohou se objevit další věřitelé.

A.cz: Budete se ještě ohrazovat proti insolvenčnímu správci Josefu Cupkovi?

My to jako Sazka dělat nebudeme, ale to nakonec rozhodnou věřitelé. Dozvěděl jsem se, že některým z nich nevyhovuje.

A.cz: Může pohledávku za Sazkou přihlásit Bestsport (majitel arény), nebo Občanské sdružení Zelený ostrov (OSZO, majitel Bestsportu)?

Bestsport ne, ale sdružení ano. Myslím si, že je dokonce k tomu povinno.

A.cz: Jak bude vysoká?

Nechme to na nich. Já nejsem OSZO.

(První díl rozhovoru s Alešem Hušákem najdete ZDE)

 

Právě se děje

Další zprávy