Nový Hušákův tah. Kobercový nálet začal

Zdeněk John
2. 5. 2011 12:00
Firma eInvest podala návrh na odvolání insolvenčního správce Sazky
Aleš Hušák, generální ředitel loterijní společnosti Sazka
Aleš Hušák, generální ředitel loterijní společnosti Sazka | Foto: Ludvík Hradilek

* eInvest podal návrh na odvolání insolvenčního správce Cupky * Ve středu by mohl být znám konečný rozsah pohledávek * KKCG podezírá Aleše Hušáka, že si najal detektivní kancelář

Praha - Generální ředitel Sazky Aleš Hušák zesiluje tlak na všech frontách a jeho postup už téměř připomíná kobercový nálet. Muž, pod jehož vedením spadla nejstarší loterijní firma do úpadku, chce otočit vývoj ve zdánlivě prohrané bitvě, a tak rozjíždí jednu za druhou akce, které mu mají pomoci.

S nejnovějším tahem mu pomohl kamarád Martin Ulčák. Společnost eInvest, s níž je Ulčák spjat, podala k soudu návrh, aby byl odvolán insolvenční správce Sazky, advokát Josef Cupka. Aktuálně.cz to prozradil zdroj blízký eInvestu.

Firma eInvest namítá - podobně jako nedávno Sazka - že Cupka je z minulosti podjatý, protože měl kontakty s Komárkovou KKCG, nově však upozorňuje i na jeho údajné styky s PPF a exekuci na Cupkův majetek, uvalenou v souvislosti s jiným případem.

PPF a KKCG jsou soupeři eInvestu a Penty v přetahování se o Sazku. Penta navíc v těchto týdnech rozjíždí konkurenční loterii ke hrám Sazky přes svou sázkovou kancelář Fortuna.

Sazka - vývoj
Autor fotografie: Sazka. a.s.

Sazka - vývoj

Cupku mimo šachovnici

Není to poprvé, co se přímo Aleš Hušák nebo lidé kolem něj pokouší Cupku vyšachovat z případu. Tento advokát může v příštích dnech hrát důležitou roli v posuzování přihlášených pohledávek a Hušákovo vedení Sazky je přesvědčeno, že by bylo výhodnější mít na jeho místě jiného člověka.

"Detektivní kanceláři, kterou si Hušák a jeho spojenci najali, si nezaslouží ani korunu odměny za odvedenou práci. Takové nesmysly (důvody pro odvolání Cupky - pozn. red.) jsme již dlouho nečetli. Logikou věci pánové ještě opomněli, jako důkaz podjatosti pana insolvenčního správce, uvést, že má třeba auto pojištěné u České pojišťovny, která patří do skupiny PPF nebo používá mobilní telefon u společnosti Telefonica O2, která je také jedním z věřitelů," napsal mluvčí KKCG Dan Plovajko.

Zda soud Cupku odvolá, není možné dopředu říct. Když podobný návrh podala Sazka, uspěla u Vrchního soudu, ale Městský soud vzápětí Cupku - už formálně i věcně správně - dosadil coby správce Sazky znovu.

Hušák v nedávném rozhovoru pro Aktuálně.cz řekl, že další návrh proti Cupkovi Sazka už podávat nebude. Učinil to však jeho obchodní partner.

eInvest je jedním z menších věřitelů Sazky, společně s Pentou poskytl loterijní firmě zhruba 300 milionů korun, které také hlásí jako pohledávku.

Příliš dluhů, dlouhé sčítání

U Městského soudu v těchto hodinách vrcholí evidování dluhů. Lhůta k přihláškám skončila ve čtvrtek o půlnoci, ale dluhů je tolik, že sečteno bude nejdřív v úterý, spíše ve středu, jak uvedla mluvčí Městského soudu Martina Lhotáková.

Přes čtyři miliardy korun tvoří už evidované pohledávky, držitelé dluhopisů Sazky si nárokují více než pět miliard korun a na poslední chvíli se objevila i sporná pohledávka 8,1 miliardy korun spojovaná s Občanským sdružením Zelený ostrov, majitelem Bestsportu, provozovatelem O2 Arény.

Ačkoliv samotní vlastníci Zeleného ostrova (sportovní svazy a sdružení) vedou mezi sebou spor, který zpochybňuje právoplatnost největšího dluhu Sazky, fakt, že byl u Městského soudu přihlášen, je důležitý. Může se stát součástí Hušákova plánu vytvořit protiváhu obří mnohamiliardové pohledávce PPF a KKCG, držitelů většiny dluhopisů.

Podle expertů na insolvenční právo i držitel sporné pohledávky může mít při první schůzi věřitelů 26. května vliv na to, jak se bude rozhodovat.

Hušákovy volné ruce

Hušákovým plánům nahrává navíc i fakt, že Vrchní soud v pátek zrušil omezení, podle něhož nesměla Sazka bez insolvenčního správce podnikat žádné kroky ani operace s účetní hodnotou vyšší než půl milionu korun. Toto opatření vzniklo v době, kdy se insolvenční správce i věřitelé obávali uzavření obří úvěrové smlouvy mezi Sazkou a Gladiolusem. Aleš Hušák právě tento okamžik - zmaření smlouvy - označuje za moment, který poslal firmu do úpadku.

Sazka nyní říká, že doba na jednání s Gladiolusem už minula (v té době by jí údajně k záchraně stačily dvě miliardy, nyní součet pohledávek bude určitě vyšší než 10 miliard). Uvažuje však podle prohlášení svého mluvčího o žalobě na náhradu škody (na stát).

 

Právě se děje

Další zprávy