Ječmínek o aréně: Český sport přijde na 24 miliard

Zdeněk John, Miloslav Lubas
21. 4. 2011 21:20
Místopředseda představenstva loterijní firmy Sazka vystoupil na akci ČOV.
Roman Ječmínek a Aleš Hušák, dvojice, kterou spojila a pak rozdělila Sazka.
Roman Ječmínek a Aleš Hušák, dvojice, kterou spojila a pak rozdělila Sazka. | Foto: Ludvík Hradilek

* Do článku jsme nově doplnili stanovisko Aleše Hušáka

Praha - Stavba O2 Arény přijde český sport na 24 miliard korun, uvedl šéf Automotoklubu a člen představenstva Sazky Roman Ječmínek na zasedání Českého olympijského výboru.

Ječmínek prezentoval výpočty, které uvádějí celkové náklady - nejen na vlastní stavbu, ale také financování dluhopisů a úvěrů do roku 2021.

Po Ječmínkovi na stejném fóru vystoupil šéf ČSTV Pavel Kořán. Ten Ječmínkovy informace označil za znepokojující a děsivé. Dodal, že on sám má jiné. Ječmínek podle něj prezentoval materiál, který nebyl určený veřejnosti.

Cifru později zcela odmítl generální ředitel nejstarší loterijní firmy v Česku Aleš Hušák.

Ve svém prohlášení označil částku 24 miliard za zcela nesmyslnou. "K tvrzení Romana Ječmínka si dovoluji zdvořile sdělit, že matematika je jen jedna," napsal dále Hušák. "Pouze mě mrzí, že Roman Ječmínek, který se jako místopředseda představenstva Sazky výstavby arény aktivně účastnil a aktivně ji podporoval, na tyto své výpočty neupozornil dříve."

Ječmínek je stále ještě místopředsedou představenstva loterijní firmy Sazka. Výkonný výbor ČSTV, většinového akcionáře Sazky, však už požádal firmu o svolání mimořádné valné hromady s jediným bodem programu - Ječmínkovo odvolání.

Ječmínek sehrál v případu Sazka už dvakrát úplně klíčovou roli.

Nejprve byl tím, kdo Městskému soudu v Praze a insolvenčnímu správci Josefu Cupkovi prozradil existenci chystané smlouvy o úvěru, kterým měla Penta a eInvest nalít do Sazky 2,5 miliardy korun. Ovšem za podmínek, které soud vedly ke zpřísnění dohledu nad krachující Sazkou a omezení jejích finančních operací.

Přiznání insolvence

Ječmínek také podal coby statutární zástupce firmy návrh na insolvenci, jen o pár dní později pak stejný krok učinil pod tlakem okolností i Aleš Hušák a Sazka spadla do úpadku. Ječmínek argumentoval tím, že jinou možnost jako člen představenstva ani neměl - nutil ho k tomu insolvenční zákon.

"Se Sazkou to začalo jít z kopce až po dopise pana Ječmínka o úvěru. Do té doby fungovala firma v pořádku," popsal v rozhovoru pro Aktuálně.cz svůj pohled na Ječmínkovu roli Hušák.

Ječmínka a Hušáka pojilo před krizí Sazky dlouholeté přátelství, to se však situací kolem úpadku firmy změnilo.

Sazka dluží zhruba dvě miliardy korun firmám, které se jako věřitelé přihlásily do insolvenčního řízení. Další obří mnohamiliardový dluh vznikl splatněním dluhopisů. Zájemci o Sazku, investiční skupiny PPF a KKCG držící jejich většinu, je chtějí přihlásit také jako pohledávku.

Lhůta pro pohledávky končí 28. dubna, pak bude definitivně známo, kolik dluhů Sazka nadělala.

 

Právě se děje

Další zprávy