Všechen zisk na pokuty. Analytici spočítali, kolik budou automobilky stát limity CO2

Martin Přibyl Martin Přibyl
22. 1. 2020 6:03
Analytická společnost PA Consulting již pátým rokem vydává svoji detailní předpověď toho, jak se automobilky popasují s limity vypouštěného CO2, které jim předepisuje Evropská unie. Po řadě relativně optimistických let přichází ve chvíli, kdy omezení začínají platit, skutečně drsná analýza. Pokutu za přílišné emise dostanou bez výjimky všichni. A někteří odvedou unii více, než vydělají.

Loňskou analýzu PA Consulting si můžete připomenout zde. Firma vždy odhaduje prodeje jednotlivých značek a jednotlivých tříd, z čehož se snaží předpovědět budoucí situaci na trhu a s ní související průměrné emise oxidu uhličitého.

Foto: Peugeot

2. Skupina PSA (Peugeot, Citroën, Opel)

Dosažené emise v roce 2018: 113,9 g/km
Odhadované flotilové emise v roce 2021: 95,6 g/km
Limit pro rok 2021: 91,6 g/km
Limit překročen o: 4,0 g/km
Odhadovaná pokuta: 938 milionů eur, 21,3 % zisku před zdaněním (EBIT) za rok 2018

Výhled francouzské skupiny PSA se oproti loňskému vydání zprávy PA Consulting vlastně nezhoršil. Emisní cíl nesplní a bude ji to stát přibližně pětinu zisku. Výhodou Peugeotu a spol. jsou jeho platformy, které mohou využívat konvenční vozy se spalovacími motory, plug-in hybridy i elektroauta. Díky spojení s FCA navíc bude firma moci ještě více těžit z masové výroby.

Hybridy do zásuvky a elektroauta budou v roce 2021 tvořit asi desetinu prodejů, pokles emisí CO2 by měl být dle názoru analytiků u PSA stabilní.

 

Právě se děje

Další zprávy