Všechen zisk na pokuty. Analytici spočítali, kolik budou automobilky stát limity CO2

Martin Přibyl Martin Přibyl
22. 1. 2020 6:03
Analytická společnost PA Consulting již pátým rokem vydává svoji detailní předpověď toho, jak se automobilky popasují s limity vypouštěného CO2, které jim předepisuje Evropská unie. Po řadě relativně optimistických let přichází ve chvíli, kdy omezení začínají platit, skutečně drsná analýza. Pokutu za přílišné emise dostanou bez výjimky všichni. A někteří odvedou unii více, než vydělají.

Loňskou analýzu PA Consulting si můžete připomenout zde. Firma vždy odhaduje prodeje jednotlivých značek a jednotlivých tříd, z čehož se snaží předpovědět budoucí situaci na trhu a s ní související průměrné emise oxidu uhličitého.

Foto: Hyundai

4. Hyundai-Kia

Dosažené emise v roce 2018: 118,9 g/km
Odhadované flotilové emise v roce 2021: 101,1 g/km
Limit pro rok 2021: 93,4 g/km
Limit překročen o: 7,7 g/km
Odhadovaná pokuta: 797 milionů eur, 28,9 % zisku před zdaněním (EBIT) za rok 2018

Korejská skupina se v posledních letech etablovala jako firma, která je otevřena nejrůznějším technologiím: od benzinů přes diesely, hybridy, plug-in hybridy, elektromobily i vodíková auta. 

Firma je tak sice připravena na budoucnost, ta nejbližší ale nikterak růžová není. Analytici předpokládají, že v roce 2021 se pokutám nevyhne ani ona. Emise CO2 jí sice dlouhodobě klesají, ale navzdory široké nabídce alternativních pohonů ne dostatečně rychle.

 

Právě se děje

Další zprávy