Nové kilometry dálnic i zvýšení rychlosti. Co strany před volbami slibují motoristům?

Jan Matoušek Jan Matoušek
24. 9. 2021 6:02
Volby do poslanecké sněmovny se blíží a jednotlivé strany, hnutí a koalice slibují voličům kdeco. Redakce Aktuálně.cz prošla programy těch, které se v průzkumech pohybují kolem pětiprocentní hranice, nebo nad ní, a pokusila se v nich najít, co slibují motoristům. Bez překvapení jim dominují dálnice, do roku 2025 by se měly zprovoznit desítky a desítky kilometrů. Co dalšího programy přináší?
Robert Šlachta na setkání se svými příznivci v Ústí nad Orlicí v květnu 2021
Robert Šlachta na setkání se svými příznivci v Ústí nad Orlicí v květnu 2021 | Foto: Radek Bartoníček

Přísaha

Také nově vzniklé hnutí Přísaha sází ve svém programu na dostavbu dálnic, modernizaci silnic a stavbu obchvatů měst a obcí. Konkrétně hnutí mluví o Pražském okruhu, dálnici D3 ve Středočeském kraji nebo rekonstrukci dálnice D1. I kvůli zdlouhavé stavbě komunikací pak chtějí politici Přísahy změny v rámci Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). "Pro efektivní zajištění výstavby a hospodárnosti vytvoříme státní investorskou společnost Stavba silnic a dálnic. Do ní postupně převedeme aktivity současné příspěvkové organizace ŘSD," stojí v programu. Inspirací má být rakouská firma Asfinag.

Vedle dálnic a silnic chce Přísaha také změny v rámci centrálního registru vozidel. Ten by měl podle ní přejít pod stát, aby se zabránilo případnému kybernetickému útoku a úniku dat, a také aby se ušetřilo na jeho provozu.

 

Právě se děje

Další zprávy