Nové kilometry dálnic i zvýšení rychlosti. Co strany před volbami slibují motoristům?

Jan Matoušek Jan Matoušek
24. 9. 2021 6:02
Volby do poslanecké sněmovny se blíží a jednotlivé strany, hnutí a koalice slibují voličům kdeco. Redakce Aktuálně.cz prošla programy těch, které se v průzkumech pohybují kolem pětiprocentní hranice, nebo nad ní, a pokusila se v nich najít, co slibují motoristům. Bez překvapení jim dominují dálnice, do roku 2025 by se měly zprovoznit desítky a desítky kilometrů. Co dalšího programy přináší?
Předsedové Pirátů a STAN Ivan Bartoš a Vít Rakušan často vystupují v kampani vedle sebe.
Předsedové Pirátů a STAN Ivan Bartoš a Vít Rakušan často vystupují v kampani vedle sebe. | Foto: Radek Bartoníček

Koalice Pirátů a STAN

Druhá z hlavních volebních koalic je složená z Pirátů a hnutí STAN a mimo jiné se zaměřuje na podporu ekologičtějších způsobů dopravy. "Motorová doprava - drahá a nešetrná ke zdraví a životnímu prostředí - by neměla být považována za jediný a hlavní nástroj osobní mobility," píše se v jejím programu těsně pod proklamací, že auta zakázat politici koalice nechtějí, ale chtějí vybudovat prostředí, kde nejsou nepostradatelná (a kde nebudou tolik znečišťovat ovzduší ve městech). To znamená, podobně jako i u dalších stran, podporu veřejné i bezmotorové dopravy a sdílené mobility.

V případě veřejné i nemotorové dopravy se objevuje například návrh na zvýhodnění těch, kteří ji pravidelně využívají. Přimět lidi přestat používat auta ve městech chtějí Piráti a STAN také transformací současných měst na města krátkých vzdáleností, kde je občanská vybavenost dostupná v krátké vzdálenosti od bydliště. Při plánování tohoto kroku se chtějí inspirovat třeba Vídní. Objevuje se rovněž návrh na změny v provádění oprav silnic. "Podpoříme nové technologie opravy povrchů silnic s cílem snížit prašnost a otěr pneumatik ve městech a obcích," najdete v programu.

Koalice chce ale samozřejmě také stavět dálnice (připravit hodlá plán na vybudování páteřní sítě dálnic), a projektování či schvalování zrychlit, i třeba obchvaty obcí. Co se bude stavět nejdřív, by přitom mělo být určeno na základě "společenské potřebnosti", což znamená podle koalice třeba stavbu obchvatu na základě intenzity dopravy. Dále slibuje program Pirátů a STAN posílení železniční nákladní dopravy, která by měla ulevit silnicím.

 

Právě se děje

Další zprávy