Nové kilometry dálnic i zvýšení rychlosti. Co strany před volbami slibují motoristům?

Jan Matoušek Jan Matoušek
24. 9. 2021 6:02
Volby do poslanecké sněmovny se blíží a jednotlivé strany, hnutí a koalice slibují voličům kdeco. Redakce Aktuálně.cz prošla programy těch, které se v průzkumech pohybují kolem pětiprocentní hranice, nebo nad ní, a pokusila se v nich najít, co slibují motoristům. Bez překvapení jim dominují dálnice, do roku 2025 by se měly zprovoznit desítky a desítky kilometrů. Co dalšího programy přináší?
Jana Maláčová s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem, expředsedou ČSSD Vladimírem Špidlou a dvojkou kandidátky v Praze Matějem Stropnickým
Jana Maláčová s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem, expředsedou ČSSD Vladimírem Špidlou a dvojkou kandidátky v Praze Matějem Stropnickým | Foto: Radek Bartoníček

ČSSD

Vytvoření strategie na podporu vodíkových technologií má ve svém programu i ČSSD. Vedle toho chtějí sociální demokraté dále rozvíjet nové technologie, které budou navazovat na podle nich utlumující se automobilový průmysl, například vedle již zmíněného vodíku i podporou sítě pro elektromobily.

Samozřejmě na motoristy se neorientuje ČSSD jen v otázce nových technologií. Podobně jako další strany chce dostavět páteřní síť dálnic (například D1, D35 nebo D48), silnic a rychlostních komunikací, respektive obchvatů měst v čele s Pražským okruhem. Zvýšit by se měla podle ČSSD kapacita infrastruktury ve veřejné dopravě velkých aglomerací, zároveň by se měla dále rozvíjet provázanost nejen veřejné dopravy i s parkovišti P+R nebo B+R. Posílit by také chtěla nákladní železniční dopravu na úkor té kamionové. Proč? Zlepší to podle ní bezpečnost na silnicích a dálnicích. Obecně je pak podle ČSSD budoucnost v kombinované dopravě, přičemž ta železniční uleví přetíženým silnicím.

 

Právě se děje

Další zprávy