Nové kilometry dálnic i zvýšení rychlosti. Co strany před volbami slibují motoristům?

Jan Matoušek Jan Matoušek
24. 9. 2021 6:02
Volby do poslanecké sněmovny se blíží a jednotlivé strany, hnutí a koalice slibují voličům kdeco. Redakce Aktuálně.cz prošla programy těch, které se v průzkumech pohybují kolem pětiprocentní hranice, nebo nad ní, a pokusila se v nich najít, co slibují motoristům. Bez překvapení jim dominují dálnice, do roku 2025 by se měly zprovoznit desítky a desítky kilometrů. Co dalšího programy přináší?
Předseda KSČM Vojtěch Filip a krajští lídři kandidátek na zahájení předvolební kampaně strany
Předseda KSČM Vojtěch Filip a krajští lídři kandidátek na zahájení předvolební kampaně strany | Foto: ČTK

KSČM

KSČM ve svém programu prosazuje investice do infrastruktury (byť především zmiňuje rozvoj železnice třeba i pro nákladní dopravu) a také revizi již prosazených investic do stavby dálnic. Především pak s ohledem na to, že by komunisté chtěli více investovat do obchvatů obcí zatížených vyšším provozem. V programu je i podpora ekologických způsobů dopravy a také "podpora infrastruktury pro výrobu a užití vodíku v dopravě".

Vodík je podle nich vhodným doplňkem a náhradou elektřiny, byť plány Evropské komise v oblasti snižování emisí, na rozdíl třeba od SPD, úplně neodmítají. Požadují ale promyšlenější přístup ke změnám. Komunisté by také ve městech a aglomeracích rádi viděli větší využívání hromadné dopravy před tou individuální, přičemž pro některé skupiny (senioři nad 65 let nebo žáci základních a středních škol) by měla být dokonce zdarma či za výrazně zvýhodněných podmínek.

 

Právě se děje

Další zprávy