Automobilky vyrábí interiéry i karoserie z odpadků. Chtějí bojovat za lepší planetu

Jan Matoušek Jan Matoušek
23. 11. 2019 7:15
Plasty, přírodní i umělá kůže, hliník nebo uhlíková vlákna. Materiály, které jsou v nových autech naprosto běžné. Stále více značek ale také začíná používat materiály šetrnější k životnímu prostředí. Nechybí proto recyklované plasty, odpad z výroby vína nebo i kompletně veganská kabina. Na příklady zajímavých některých ekologických řešení u nových aut se podívejte do galerie.

Bentley z rýže a vína

Ekologie a udržitelnost se nevyhýbá ani luxusním automobilům. Důkazem za všechny je letošní koncept Bentley EXP 100 GT, který naznačil podobu auta pro rok 2035. Samozřejmostí je autonomní řízení a elektrický pohon s točivým momentem 1500 Nm.

Nejdůležitější jsou ale opět použité materiály. Ty jsou udržitelné a nezahrnují už pouze interiér. Například lak karoserie má pigmentaci vyrobenou uměle z popela rýžových slupek. Interiéru dominují sedadla čalouněná tkaninou z vedlejších produktů vzniklých při výrobě vína. Další prvky jsou sice kožené, ovšem useň je alespoň přírodní. A dřevo? To je pouze z přirozeně popadaných stromů, navíc nějakou dobu uchovávaných v rašeliništích, řekách či jezerech. I tak bude vypadat luxus 21. století.

 

Právě se děje

Další zprávy