Automobilky vyrábí interiéry i karoserie z odpadků. Chtějí bojovat za lepší planetu

Jan Matoušek Jan Matoušek
23. 11. 2019 7:15
Plasty, přírodní i umělá kůže, hliník nebo uhlíková vlákna. Materiály, které jsou v nových autech naprosto běžné. Stále více značek ale také začíná používat materiály šetrnější k životnímu prostředí. Nechybí proto recyklované plasty, odpad z výroby vína nebo i kompletně veganská kabina. Na příklady zajímavých některých ekologických řešení u nových aut se podívejte do galerie.
Foto: Fisker

SUV z rybářských sítí

Americká automobilka Fisker začala postupně odhalovat detaily svého chystaného SUV Ocean. 4,64 metru dlouhý vůz má samozřejmě elektrický pohon, solární panely na střeše, půjde ho pronajímat přes mobilní aplikaci, ale především využívá celou řadu udržitelných řešení.

Začít můžeme koberečky, které jsou vyrobeny z nepoužívaných rybářských sítí vylovených z oceánů a dalších vodních ploch. Tyto sítě pak sloužily k výrobě nylonu, z něhož jsou ony koberečky. Interiér je veganský, to znamená, že povrchy jsou z polykarbonátu a polyuretanu a využit je také rayon, což jsou celulózová vlákna. Čalounění pak využívá polyesterová vlákna například z triček i recyklované lahve nebo plasty. Fisker zároveň říká, že snížil nejen ekologickou stopu samotného materiálu, ale také celého výrobního procesu.

Třešničkou na dortu je využití gumového odpadu vzniklého při výrobě pneumatik. Jak přesně, ale Fisker nezveřejnil. Ocean by se každopádně měl na trhu objevit na přelomu let 2021 a 2022.

 

Právě se děje

Další zprávy