Automobilky vyrábí interiéry i karoserie z odpadků. Chtějí bojovat za lepší planetu

Jan Matoušek Jan Matoušek
23. 11. 2019 7:15
Plasty, přírodní i umělá kůže, hliník nebo uhlíková vlákna. Materiály, které jsou v nových autech naprosto běžné. Stále více značek ale také začíná používat materiály šetrnější k životnímu prostředí. Nechybí proto recyklované plasty, odpad z výroby vína nebo i kompletně veganská kabina. Na příklady zajímavých některých ekologických řešení u nových aut se podívejte do galerie.

Veganská jsou i další auta

Nejen škodovka však zkouší veganský interiér. Jak upozornila například nezisková organizace PETA, která bojuje za práva zvířat, některé automobilky nabízí možnost objednat si auta bez koženého čalounění a vlněných prvků. Právě kožedělný průmysl totiž podle PETA přispívá k vypalování amazonského deštného pralesa, průmysl zpracovávající vlnu pak pro změnu vypouští jedy do vodních řetězců a zhoršuje klimatickou krizi.

Například Tesla tak nabízí u Modelů 3 a Y interiér bez koženého čalounění. Stejně to má i Volkswagen ID.3, který přitom na trh teprve přijde a chlubí se mimo jiné tím, že je uhlíkově neutrální. Kompletně bez koženého čalounění, které nahradily recyklované materiály, může být i kabina Porsche Taycan. Nově vzniklá automobilka Polestar nabízí u modelu 2 veganský interiér dokonce jako standard. A automobilek, včetně třeba Jaguar Land Roveru nebo Mercedesu, nabízejících u svých modelů veganský interiér přibývá a bude přibývat.

 

Právě se děje

Další zprávy