Ekologické auto nemusí být škaredá krabice. Nové elektromobily začínají krásnět

Jan Matoušek Jan Matoušek
16. 11. 2019 7:08
Vzpomínáte si, když na trh přišla první vlna novodobých elektromobilů? Designem tato auta příliš neuchvacovala a řada lidí tak elektromobilům a ekologickým autům přisoudila nálepku "těch škaredých" vozidel. Časy se ale mění a od prvního Nissanu Leaf či Toyoty Mirai uběhla dlouhá doba. Už i elektromobily tak lze směle označit za "automobilové miss". Podívejte se na několik příkladů.
Foto: Výrobci

Když řeknete elektromobil nebo vodíkové auto, řada lidí si představí relativně nevzhlednou aerodynamickou karoserii, jejímž hlavním cílem je nějakým způsobem "ubytovat" techniku tolik odlišnou od spalovacího pohonného ústrojí.

Ostatně o tom, jak se navrhují elektromobily, se před časem v rozhovoru s Aktuálně.cz rozpovídal i šéfdesignér Seatu Alejandro Mesonero-Romanos. "Pod podlahou máte baterie, což dává autu krátké převisy a docela vysokou stavbu karoserie," popsal odlišnosti oproti spalovacím vozům, které vyplývají z koncepce elektromobilu. Dodal ale, že on sám při tvarování elektrického nebo spalovacího vozu postupuje úplně stejně, rozdílnosti podle něj vyplynou z architektury vozu.

Nějakou dobu už tedy neplatí, že by elektromobil nebo vůz s větší baterií musel nutně vypadat jinak než auto s benzinovým a naftovým motorem. A dokazují to i designéři a jednotlivé automobilky. Na několik příkladů se podívejte dále.

 

Právě se děje

Další zprávy