"To se nedělá, Elone." Kadyrovovi vypnuli Cybertruck, má dva nové a jedou do boje

Jan Matoušek Jan Matoušek
před 1 hodinou
Na konci srpna se čečenský vůdce Ramzan Kadyrov pochlubil, že od Elona Muska dostal Teslu Cybertruck. V několika příspěvcích na sociálních sítích americkému podnikateli děkoval, a dokonce ho zval na návštěvu. Velkému přátelství je ale, zdá se, konec. Musk totiž pick-up na dálku Kadyrovovi vypnul. Ten si z toho ale moc nedělá, do bojů na Ukrajině totiž mezitím poslal další dva Cybertrucky.
Kadyrov se chlubí dalšími Cybertrucky | Video: Aktuálně.cz

"Elon Musk se zachoval škaredě. Srdečně rozdává drahé dárky, a pak je na dálku vypíná," postěžoval si Kadyrov včera na sociální sítí Telegram. Ten se na stejné platformě na konci srpna pochlubil, že dostal hranatý elektromobil s karoserií z nelakované nerezové oceli, opatřil ho kulometem a poslal na frontu, kde Rusko bojuje s Ukrajinou.

"Auto se do bojového prostředí perfektně hodilo. Nabídlo dobré manévrování a ochranu posádky," napsal k nasazení auta čečenský vůdce známý svými blízkými vazbami na Vladimira Putina. Cybertruck prý fungoval normálně bez jakýchkoliv problémů, po Muskově zásahu ale musel být "železný kůň", jak jej Kadyrov označil, odtažen.

Musk se na svých sociálních sítích zatím nijak nevyjádřil, žádné jeho prohlášení necitují ani světové informační agentury. Když ale Kadyrov v srpnu odhalil, že jezdí Cybertruckem, byl americký podnikatel a zakladatel Tesly celou situací velmi rozhořčený.

"To jste vážně tak blbí, že si myslíte, že jsem dal Cybertruck ruskému generálovi?" odpověděl tehdy šéf Tesly na sociální síti X, kterou vlastní, právníkovi a publicistovi Sethu Abramsonovi. "Jen další důkaz toho, jak moc klasická média lžou," přisadil si dále miliardář. Kadyrov na Muskova slova tehdy zareagoval podporou proti "zpátečnickým a nevzdělaným lidem a zkorumpovaným médiím", a dokonce americkému podnikateli vzkázal, že je skvělý.

Vypnutí jednoho Cybertrucku ale Kadyrova od používání amerického vozu zřejmě neodradilo. V pátek dopoledne totiž na Telegram vyvěsil nové video, kde se prohání rovnou dvěma kusy elektrického pick-upu s kulomety na korbách. "Další dva Cybertrucky byly poslány do zóny speciální vojenské operace," napsal Kadyrov. Termínem speciální vojenské operace je přitom v Rusku označována agrese na Ukrajině, která započala v únoru 2022.

Čečenský vůdce dále uvedl, že západní vybavení se s vojenskými úkoly vypořádává skvěle. "Mobilita, pohodlí, ovladatelnost - tyto kvality elektromobilů jsou tady velmi žádané," pochvaluje si Cybertrucky. "Dálkové vypnutí je nijak nepoznamenalo, auta pracují normálně bez jakýchkoliv problémů. Lepší reklamu pro Cybertruck byste nevymysleli. S jistotou víme, jaké by mělo být jejich využití," rýpnul si Kadyrov na konci svého příspěvku.

Mohlo by se vám líbit:

Spotlight Aktuálně.cz - Kristina Soukupová | Video: Tým Spotlight
 

Právě se děje

Další zprávy