Ekologické auto nemusí být škaredá krabice. Nové elektromobily začínají krásnět

Jan Matoušek Jan Matoušek
16. 11. 2019 7:08
Vzpomínáte si, když na trh přišla první vlna novodobých elektromobilů? Designem tato auta příliš neuchvacovala a řada lidí tak elektromobilům a ekologickým autům přisoudila nálepku "těch škaredých" vozidel. Časy se ale mění a od prvního Nissanu Leaf či Toyoty Mirai uběhla dlouhá doba. Už i elektromobily tak lze směle označit za "automobilové miss". Podívejte se na několik příkladů.

Opel Corsa-e & Peugeot e-208

Asi nejdále snahu o sladění designu elektrických a spalovacích automobilů dotáhli v koncernu PSA. Jeho malé modely Peugeot 208 (i spřízněné SUV 2008) a Opel Corsa se totiž nabízí s benzinovým, naftovým i elektrickým pohonem a vypadají naprosto stejně. Rozdílné prvky karoserie či interiéru bystré oko pozná, ale při letmém zkoumání vzhledu obou aut zkrátka nepoznáte rozdíl. Peugeot 208 navíc sám o sobě řada lidí řadí mezi nejhezčí zástupce světa malých vozů.

Francouzsko-německý koncern šel však, co se malých elektromobilů týče, ještě dál. Auta mají stejný základ jako spalovací verze a vyrábí se i na stejné lince. U Peugeotu 208 to tak znamená závod ve slovenské Trnavě. Nebylo proto potřeba stavět speciální továrnu. Dle našich zkušeností pak elektrická verze Peugeotu 208 také jezdí podobně jako varianty se spalovacím motorem.

Výkon obou elektrických sourozenců je 100 kW a udávaný dojezd 330 km v případě Opelu a 340 km u Peugeotu. Druhý jmenovaný se pak dle našich zkušeností může reálně dostat na zhruba 250 km na jedno nabití. Ceny zatím ani jeden z modelů v Česku stanovené nemá.

 

Právě se děje

Další zprávy