Tesla Gigafactory bude i v Evropě. Elon Musk chce u Berlína vyrábět crossover Model Y

ČTK Martin Přibyl ČTK, Martin Přibyl
13. 11. 2019 10:48
Americký výrobce elektromobilů Tesla hodlá postavit novou továrnu v blízkosti Berlína. Při předávání cen Zlatý volant německého magazínu Auto Bild to včera oznámil generální ředitel podniku Elon Musk.
Gigafactory v americké Nevadě.
Gigafactory v americké Nevadě. | Foto: Tesla

Tesla již dříve uvedla, že brzy sdělí umístění svého evropského závodu s označením Gigafactory 4, který by měl zahájit výrobu v roce 2021. Podle Muska bude závod stát blízko berlínského letiště.

Po oficiálním prohlášení na udílení cen (Tesla Model 3 v nich porazila Audi A4 nebo BMW řady 3) začal Musk i tweetovat podrobnosti. V továrně se bude zprvu od roku 2021 vyrábět chystaný Model Y. Závod bude dávat dohromady baterie, pohonná ústrojí i samotná vozidla. Následně by do jeho výrobního programu měl přibýt i v Evropě nejoblíbenější elektromobil, Model 3.

Podle webu Automobilwoche má nová továrna stát v blízkosti plánovaného hlavního berlínského letiště. Musk hodlá v Německu otevřít zároveň designové a vývojové centrum. "Úroveň německých inženýrů je výjimečná, chceme toho využít," cituje server Muska. 

Model Y z německé továrny nebude první evropskou Teslou. Automobilka dosud v omezené míře v Nizozemsku prováděla finální montáž luxusních Modelů S a X. Musk ale potřebuje kapacity především pro lidové Modely 3 a Y. 

Oborový magazín Automotive News Europe cituje vyjádření analytika Adama Jonase ze společnosti Morgan Stanley. Podle něho je Německo pro Muska logickou volbou. Země je podle něj srdcem celosvětového trhu s luxusními automobily a má vládu, která brojí proti klimatické změně. 

Kancléřka Angela Merkelová podporuje nejrůznější pobídky pro pořízení aut do zásuvky, aby se zvedla poptávka po elektroautech. Primárně to má pomoci domácím výrobcům, těžit z toho ale může i Tesla.

Americký výrobce se ale podle Jonase v Německu bude zároveň potýkat s vysokými náklady na pracovní sílu a energie. V Evropě bude muset také rozšířit svoji dealerskou a servisní síť, kterou zákazníci na starém kontinentě očekávají. 

Automobilka nyní dokončuje závod Gigafactory 3 za dvě miliardy dolarů (zhruba 46,5 miliardy Kč) v Šanghaji. Jde o její první továrnu na výrobu elektromobilů v zahraničí.

Tesla ve třetím čtvrtletí zvýšila dodávky zákazníkům proti předchozím třem měsícům o dvě procenta na rekordních 97 000 vozů. Zároveň uvedla, že v celém letošním roce hodlá dodat 360 000 až 400 000 vozů.

 

Právě se děje

Další zprávy