Ekologické auto nemusí být škaredá krabice. Nové elektromobily začínají krásnět

Jan Matoušek Jan Matoušek
16. 11. 2019 7:08
Vzpomínáte si, když na trh přišla první vlna novodobých elektromobilů? Designem tato auta příliš neuchvacovala a řada lidí tak elektromobilům a ekologickým autům přisoudila nálepku "těch škaredých" vozidel. Časy se ale mění a od prvního Nissanu Leaf či Toyoty Mirai uběhla dlouhá doba. Už i elektromobily tak lze směle označit za "automobilové miss". Podívejte se na několik příkladů.

Mazda MX-30

Do světa elektromobilů se pustila už i Mazda, a jak je jejím zvykem, nejde o fádní auto. SUV MX-30 sice nejspíše nevyhraje cenu za nejpraktičtější nebo nejdále jezdící elektrický vůz, zcela určitě ale dokáže zaujmout vnějším designem. Sportovní silueta, úzké přední světlomety a naopak skupinové reflektory připomínající sportovní MX-5. Jakkoliv u některých elektromobilů nebo plug-in hybridů poznáte na první pohled jejich typ pohonu, MX-30 si celkem bezpečně můžete splést s klasickým spalovacím SUV.

A to má novinka ještě jeden designově trumf - proti sobě se otevírající dveře ve stylu někdejšího kupé RX-8 s Wankelovým motorem. To znamená, že přední dveře doplňují krátké zadní usnadňující nastupování.

O technických detailech pohonného ústrojí zatím Mazda víceméně mlčí. Oficiálně víme, že baterie má kapacitu 35,5 kWh, a ujet by tak MX-30 měla zhruba 200 km na jedno nabití. To je hodnota spíše průměrná i ve srovnání s konkurencí. Tou bude třeba Hyundai Kona Electric nebo Kia e-Niro. České zastoupení značky mimochodem spustilo přijímání rezervací na vůz. V úvodní edici bude stát 899 990 korun, přičemž vratný rezervační poplatek k zařazení do seznamu zájemců je 26 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy