Ekologické auto nemusí být škaredá krabice. Nové elektromobily začínají krásnět

Jan Matoušek Jan Matoušek
16. 11. 2019 7:08
Vzpomínáte si, když na trh přišla první vlna novodobých elektromobilů? Designem tato auta příliš neuchvacovala a řada lidí tak elektromobilům a ekologickým autům přisoudila nálepku "těch škaredých" vozidel. Časy se ale mění a od prvního Nissanu Leaf či Toyoty Mirai uběhla dlouhá doba. Už i elektromobily tak lze směle označit za "automobilové miss". Podívejte se na několik příkladů.

Toyota Mirai

Kdo si vzpomíná na první Toyotu Mirai, nejspíše uzná, že o líbivé auto příliš nešlo. Revoluční zcela nepochybně ano, vždyť aut na vodík je dodnes jako šafránu. Druhá generace, kterou předznamenává téměř sériový koncept, je však v otázce designu trochu jiná písnička.

Japonci si četné výtky zřejmě vzali k srdci a novinku s předchůdcem spojuje už jen jméno. Z Mirai se stala téměř pětimetrová limuzína s rozvorem o délce 2,92 metru. Na detaily jako vystřižené z kosmické lodi zapomeňte, u novinky návrháři vsadili na do blatníků protažená přední světla, velký nasávací otvor v předním nárazníku a propojené zadní svítilny. Nechybí ani 20palcová kola.

Toyota rovněž použila novou verzi platformy TNGA, Mirai tak má pohon zadních kol. Vodíkový pohon vozu zůstal, více informací, než že by se dojezd měl zvětšit zhruba o třetinu, však zveřejněno nebylo. Do prodeje se vůz dostane ve druhé polovině příštího roku, kdy a jestli vůbec dorazí do Česka, je však otázkou.

 

Právě se děje

Další zprávy