Octavia vyniká, Citigo přišlo o pět hvězdiček. Euro NCAP rozbilo Škody i auta z Číny

Jan Matoušek Jan Matoušek
25. 12. 2019 6:35
Ještě než se v příštím roce opět o něco zpřísní pravidla nárazových testů organizace Euro NCAP, otestovala tato organizace ve dvou sériích hned 22 nových automobilů. Z českého pohledu se proti bariéře rozjely dvě škodovky - nová Octavia a městské Citigo. To si přitom nevedlo úplně ukázkově, stejně ale dopadl třeba Jeep Renegade.
MG ZS EV Crash test. | Video: EURO NCAP

MG ZS EV - 5*

Ochrana dospělých - 90 %
Ochrana dětí - 85 %
Ochrana chodců - 64 %
Asistenční systémy - 70 %
Celkově - 5*

Také druhé MG, elektrické SUV ZS EV, získalo plný počet pěti hvězdiček. Hodnocení v dílčích kategoriích je podobné jako u sourozence HS, u obou přitom platí, že v Česku se neprodávají. V rámci bezpečnosti dospělé posádky se k hodnocení slabý v oblasti hrudníku řidiče při nárazu do sloupu přidalo i stejné hodnocení v oblasti hrudníku zadního cestujícího při čelním nárazu celou šířkou vozu. Také v ochraně dětí měl model ZS podobné starosti jako sourozenec. Krk desetileté figuríny však získal při čelním nárazu lepší hodnocení průměrný a hlava desetiletého při bočním nárazu získala nejlepší hodnocení dobrý.

Pro chodce se jako problematická část znovu ukazují tužší části sloupků kolem čelního skla. Trochu lepší než u modelu HS je ochrana pánve při střetu s nárazníkem, detekce chodců i cyklistů však fungují pouze průměrně, tedy s třetí nejlepší známkou. U ZS EV také funguje hůře asistent pro jízdu v pruzích, proto má méně procent než MG HS. Dohromady to ale i tak stačí na pět hvězdiček.

 

Právě se děje

Další zprávy