Auta, ze kterých se stávají veterány. Třicetiny slaví Škoda Forman i exotické modely

Jan Matoušek Jan Matoušek
5. 1. 2020 7:17
30 let je věk, kdy je možné zažádat o zařazení auta mezi historická vozidla a používat tak veteránské značky. A rok 1990 byl na zajímavé automobily poměrně bohatý. Především, veterány se stanou i vozy, které je dodnes celkem běžně možné vídat na silnicích. Podívejte se na výběr modelů, u nichž letos uplyne třicet let od začátku prodeje.
Foto: Lamborghini

Lamborghini Diablo

První produkční Lamborghini, které umělo pokořit 320 km/h. Potřebuje Diablo ještě výmluvnější komentář? Jedná se o pokračovatele slavného rodu Miura a Countach, tedy atmosferických dvanáctiválcových supersportů dnes reprezentovaných Aventadorem. Původně měl motor objem 5,7 litru a produkoval 362 kW, s nimiž italské kupé pokořilo onu rychlostní hranici o 5 km/h. Manuální převodovka přitom posílala sílu na zadní kola.

V průběhu let se objevila celá řada verzí, včetně otevřeného roadsteru, které vynikaly například zvýšeným výkonem motoru. Při modernizaci v roce 1998 přišlo auto o ikonická přední vyklápěcí světla (pevné reflektory pocházely z Nissanu 300 ZX) a objevily se i verze se šestilitrovým dvanáctiválcem. Přestože se vůz vyráběl do roku 2001, nejde dnes o levnou záležitost. Například v Itálii nabízejí Diablo z konce roku 1990 v přepočtu asi za 4,3 miliony korun.

 

Právě se děje

Další zprávy