Auta, ze kterých se stávají veterány. Třicetiny slaví Škoda Forman i exotické modely

Jan Matoušek Jan Matoušek
5. 1. 2020 7:17
30 let je věk, kdy je možné zažádat o zařazení auta mezi historická vozidla a používat tak veteránské značky. A rok 1990 byl na zajímavé automobily poměrně bohatý. Především, veterány se stanou i vozy, které je dodnes celkem běžně možné vídat na silnicích. Podívejte se na výběr modelů, u nichž letos uplyne třicet let od začátku prodeje.
Foto: Fiat

Fiat Tempra

Nástupce modelu Regata, který v roce 1990 přijel jako sedan i kombi SW, je dnes možná trochu zapomenutým Fiatem. Tempra stála na stejném technickém základu jako Alfa 155 a Lancia Debra a zákazníkům nabídla v úhledném balení dostatek vnitřního prostoru i poměrně spolehlivou techniku. Dalším z plusů byla i nadstandardní protikorozní ochrana.

Pod kapotou vozu se objevila celá řada benzinových motorů s objemem od 1.4 do 2.0 litru. V Brazílii, kde si spolu s Vietnamem a Tureckem Tempra na konci 90. let prodloužila život, byl k dispozici i dvoulitrový benzin s přeplňováním. Samozřejmostí nabídky byly i naftové agregáty. Zajímavostí lépe vybavených verzí potom byla částečně digitální přístrojová deska. Problém nicméně je dnes najít zachovalou Tempru, tím spíš z roku 1990. Většinou se setkáte s mladšími vozy. Perličkou na závěr je, že při brazilské velké ceně formule 1 v roce 1993 se Tempra objevila jako oficiální Safety Car.

 

Právě se děje

Další zprávy