Auta, ze kterých se stávají veterány. Třicetiny slaví Škoda Forman i exotické modely

Jan Matoušek Jan Matoušek
5. 1. 2020 7:17
30 let je věk, kdy je možné zažádat o zařazení auta mezi historická vozidla a používat tak veteránské značky. A rok 1990 byl na zajímavé automobily poměrně bohatý. Především, veterány se stanou i vozy, které je dodnes celkem běžně možné vídat na silnicích. Podívejte se na výběr modelů, u nichž letos uplyne třicet let od začátku prodeje.
Foto: Výrobci

Nissan Primera P10

Jméno Primera bylo kdysi frekventované i na českých silnicích, jak ale tento japonský vůz střední třídy stárne, postupně z provozu mizí. Jeho první generaci je přitom právě letos třicet let. Model s kódovým označením P10 začal z továrny v britském Sunderlandu sjíždět koncem roku 1990 a šlo o první model značky vyvinutý především s ohledem na evropský trh. Vedle klasického sedanu vznikaly i liftback a kombi, pod kapotou se kromě benzinových motorů objevila i dvoulitrová nafta.

Navzdory tomu, že Primera byla poměrně populární, jich dnes v nabídce příliš není. Častěji narazíte na vozy mladší, či dokonce až další generace P11. Obecně lze nicméně říct, že ceny Primery P10, byť tedy mladšího data, nejsou nikterak vysoké, spíše naopak. Zajímavou alternativou pro zájemce o sportovní jízdu může být 112kW verze GT, která nicméně přišla až v roce 1992. Mimochodem v USA se Primera prodávala jako Infiniti G20.

 

Právě se děje

Další zprávy