Bod zlomu pro normální cestování. IATA chystá očkovací e-pasy pro vstup do letadel

Ekonomika Ekonomika
23. 2. 2021 12:28
Jednou z podmínek bezproblémového cestování během pandemie covidu-19 by mohl být v budoucnu "očkovací covid pas". Pro jeho zavedení opakovaně volá řada dopravců, ale i států po celém světě. Dohoda na jeho finální verzi se nyní začala rýsovat. Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) ho během března spustí ve formě aplikace Travel Pass.
Cestovní pas. Ilustrační foto.
Cestovní pas. Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock.com

Informoval o tom britský server BBC. Travel Pass ověří, zda cestující podstoupil očkování proti koronaviru, případně jestli má potvrzení o negativním testu na covid-19. Aplikace Travel Pass bude k dispozici zdarma na platformách iOS a Android. 

"Klíčovou otázkou je důvěra. Cestující si musí být jisti, že testy, které podstoupili, jsou přesné a umožní jim vstoupit do země," řekl Vinoop Goel, regionální ředitel IATA pro letiště a vnější vztahy. "Vlády zároveň musí mít důvěru, že tyto testy splňují i jejich vlastní podmínky."

Aplikaci již od prosince testuje společnost Singapore Airlines, nyní se k ní přidávají také dopravci z Perského zálivu Etihad, Emirates, Qatar Airways nebo novozélandská Air New Zealand. IATA dále uvedla, že vyjednává akceptování aplikace s většinou leteckých společností v asijsko-pacifickém regionu.

"V současné době pracujeme s řadou leteckých společností po celém světě. Plánem je zahájit provoz v březnu," uvedl Goel.

Papír versus aplikace

Některé státy však budou i nadále vyžadovat tradiční papírové očkovací průkazy. "Příkladem je třeba Korea, která momentálně vyžaduje potvrzení v papírové formě. Vyjednáváme s tamní vládou, abychom zajistili i akceptování digitálních certifikátů," řekl Goel.

Papírový očkovací průkaz již léta používá například Světová zdravotnická organizace (WHO). Mezinárodní očkovací průkaz nebo profylaxe (ICVP) - také známý jako žlutá karta - se používá k prokázání toho, že cestující podstoupili očkování proti žluté zimnici.

IATA však uvedla, že riziko podvodu s papírovými dokumenty je příliš velké. Odkazuje se na případy, kdy Europol nedávno zadržel podvodníky, kteří ve Francii a Velké Británii prodávali padělané negativní výsledky testů. Podobné případy hlásila také Malajsie.

Propustka do normálu 

Právě do zavedení digitálních očkovacích pasů vkládají dopravci velké naděje a slibují si od něj následné rychlé obnovování leteckých linek. Covid je pro letecký průmysl katastrofou, podle údajů IATA poptávka loni klesla ve srovnání s rokem 2019 téměř o 70 procent.

Letectví věří v oživení v roce 2021, probíhající vakcinace však problém jen tak rychle nevyřeší. "Bude to trvat příliš dlouho, minimálně 12 až 24 měsíců. A je to navíc velmi závislé na celosvětové dostupnosti vakcín," řekl BBC Conrad Clifford, regionální viceprezident IATA pro asijsko-pacifický region.

Jak na začátku ledna informovalo Aktuálně.cz, zvláštní systém, který by umožnil ověřit, zda je někdo očkovaný proti covidu-19, zvažuje i Česko. Aplikace by sloužila především ke kontrole v restauracích či na kulturních akcích.

"Jednotlivé země přicházejí s tím, že pouze lidé s negativním testem se budou smět zúčastnit nějaké akce. Je to cesta, o níž se domnívám, že v nějaké překlenovací době, během které se budeme postupně proočkovávat, nemine ani nás," prohlásil tehdy ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO).

Návrh, který v lednu získala redakce Aktuálně.cz, ovšem současně upozorňuje, že zavedení takového systému není zdaleka jisté. Navíc by k tomu případně nemělo dojít dřív, než bude vakcína plošně k dispozici všem.

Systém očkovacího pasu opravňujícího k přístupu k některým službám zavádí v těchto dnech Izrael, který je v proočkování populace proti covidu ve světě zatím nejdále. Naočkovaná alespoň jednou dávkou je už téměř polovina izraelského obyvatelstva.

S takzvaným zeleným pasem budou očkovaní a vyléčení z covidu-19 moci do posiloven, hotelů, divadel nebo na sportovní zápasy. Podle ministra zdravotnictví Juliho Edelsteina se to týká více než 3,2 milionu lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy