Soud rozhodl. Hušák fakticky ztratil moc nad Sazkou

Zdeněk John
9. 3. 2011 16:38
Případ Sazka je střetem dvou silných týmů. Teď se dočkaly prvního klíčového rozsudku
Generální ředitel Sazky Aleš Hušák je na tomto snímku v pozadí. Stejná je jeho faktická pozice ve firmě po soudním zákazu, podle kterého Sazka nesmí nakládat se svým majetkem
Generální ředitel Sazky Aleš Hušák je na tomto snímku v pozadí. Stejná je jeho faktická pozice ve firmě po soudním zákazu, podle kterého Sazka nesmí nakládat se svým majetkem | Foto: Ludvík Hradilek

* Městský soud zakázal Aleši Hušákovi dělat v Sazce cokoliv, co stojí víc než půl milionu * Tandem miliardářů Komárek - Vítek se dočkal prvního, ale klíčového verdiktu * Penta, dosud favorit v boji o Sazku, neuspěla s plánem na postupné převzetí firmy

Praha - Městský soud v Praze zakázal Sazce nakládat s jejím majetkem. Padl tak první zásadní verdikt kolem zadlužené loterijní společnosti, který fakticky připravuje o moc jejího dlouholetého generálního ředitele Aleše Hušáka.

Z finálového souboje o nejstarší tuzemskou sázkovou firmu vychází zatím vítězně tandem miliardářů Radovan Vítek - Karel Komárek, dvou největších věřitelů firmy.

Soud zakázal Aleši Hušákovi jakékoliv operace nad půl milionu korun, uzavírání smluv v této a vyšší hodnotě, prodej nebo pronájem loga společnosti i další jakékoliv zadlužování Sazky.

To vše smí současný ředitel Sazky dělat jen v případě, že dostane předem souhlas soudem dosazeného správce Josefa Cupky.

Vyplácení výher vyšších než půl milionu ohroženo není. Cupka počítá s tím, že Sazce bude dávat v těchto případech souhlas automaticky.

Hušák nesmí ani zahajovat nové soudní spory, které by se vedly o škodu vyšší než půl milionu. "Respektujeme toto rozhodnutí a jsme na něj připraveni. Budeme s předběžným správcem spolupracovat, totéž čekáme od něj," reagoval pro Aktuálně.cz Hušákův mluvčí Jan Tuna a zdůraznil, že stále trvá přesvědčení Sazky, že soud vycházel při svém verdiktu z neúplných nebo nepravdivých tvrzení.

Neúspěch tria Hušák-Ulčák-Dospiva

Soudní verdikt je reakcí na postup týmu, který tvoří Aleš Hušák, Martin Ulčák a Marek Dospiva - tedy generální ředitel Sazky a pak účelově vzniklé společenství investiční skupiny Penta a firmy eInvest. Čerství spojenci vystupují pod jménem Gladiolus a chystali kroky, které by vedly k faktickému převodu Sazky na Gladiolus.

Představenstvo Sazky totiž schválilo v pátek smlouvy, které Sazku přihrávají právě Pentě a eInvestu - a ty nejen spustily poplach na všech frontách, ale přiměli soudce k zákazu, kterým odebral možnost Aleši Hušákovi postupovat v souladu s tímto plánem.

Obránci svých miliard: Vítek-Komárek

Vítězně z tohoto souboje o Sazku tedy zatím vychází druhý tým, který tvoří bohatí podnikatelé Karel Komárek a Radovan Vítek.

Každý z nich sice o Sazku usiluje samostatně, ale pro oba je výhodné kvůli miliardám, které už do akce vložili, navzájem si krýt záda. Co je však klíčové: oba pánové vlastní dostatek dluhopisů Sazky na to, aby jí mohli držet v šachu.

Současně mají podle informací Aktuálně.cz velmi dobré vztahy s držiteli dalších dluhů Sazky, které vznikly kvůli stavbě O2 Arény. Komárek den po správci Cupkovi žádal u soudu totéž: stopku pro Aleše Hušáka.

Smlouvy vyvolaly poplach

O to, aby Sazka nemohla nakládat s majetkem, požádal předběžný správce, advokát Josef Cupka, kvůli událostem na pátečním představenstvu Sazky.

Dvě smlouvy nečekaně přijaté na tomto zasedání mohly totiž znamenat jediné: majetkový převrat v Sazce. Sazka si podle smluv měla půjčit 2,5 miliardy, které slíbila splatit do roka a do dne. Ručila by přitom například svými nemovitostmi, či logem. Navíc moc nad firmou by předala řídicímu výboru, který ovládá Gladiolus.

Sazka ve středu poslala soudu vyjádření (podrobně ZDE), ve kterém uvádí, že některé informace předběžného správce Cupky se nezakládají na pravdě. Dvě utajené smlouvy s Pentou a eInvestem podle Aleše Hušáka vstoupí v platnost až poté, co skončí insolvenční řízení.

Jenže soud této argumentaci nevyhověl a Sazka tak bude fungovat pod tuhou Cupkovou kontrolou.

Ačkoliv Městský soud v Praze slíbil první klíčový verdikt nad Sazkou až 21. dubna, padl zjevně už nyní. Předběžný správce Cupka se stává faktickým pánem nad Sazkou, i když firma úředně ještě za insolventní prohlášena nebyla.

 

Právě se děje

Další zprávy