Sazka hájí tajné smlouvy, Vítek žádá trestní stíhání

Ekonomika Ekonomika
9. 3. 2011 10:03
Sazka vysvětlila Městskému soudu, proč a v jaké podobě uzavřela smlouvy s Gladiolusem
Aleš Hušák, generální ředitel Sazky
Aleš Hušák, generální ředitel Sazky | Foto: Radek Pecák

Praha - Loterijní společnost Sazka popřela u Městského soudu v Praze, že by dvěma smlouvami s firmou Gladiolus schválenými na představenstvu firmy minulý pátek chtěla úmyslně či neúmyslně hýbat s majetkem společnosti.

Se Sazkou je vedeno insolvenční řízení a proto je její prohlášení důležité. Dvě smlouvy, které prakticky připravují převedení Sazky na Pentu a eInvest, vedly předběžného správce poslaného soudem do Sazky k žádosti, aby navrhl zákaz Sazce jakkoliv nakládat s jejím majetkem.

Sazka v písemném vyjádření uvádí, že ty části smluv s Gladiolusem, které by byly v rozporu s insolvenčním zákonem, vstoupí v platnost až poté, co skončí insolvenční řízení.

Popřela také, že by za půjčku ve výši 2,5 miliardy korun, kterou jí Gladiolus má podle smlouvy poskytnout, ručila svými akciemi.

Sazka dále uvádí, že je ochotná poskytnout zmíněné smlouvy předběžnému správci i soudu.

Největší věřitel Sazky Radovan Vítek podal prostřednictvím svého právníka trestní oznámení na Sazku. Podezírá ji, že zmíněnými smlouvami se dopustila podvodu ve stadiu pokusu.

Smlouvy počítají se dvěma zásadními věcmi: Sazky díky nim dostane půjčku 25 miliardy, kterou se zavazuje vrátit do jednoho roku. Další smlouva popisuje, jak bude poté Gladiolus kontrolovat chod Sazky, aby si ohlídal své peníze.

Sazka v této souvislosti popřela, že by Gladiolus měl v takzvaném řídicím výboru mít zaručenu poslušnost Sazky pod sankcí 300 milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy