Peníze na sport chce vláda vzít i z České televize

Veronika Lehovcová Suchá Veronika Lehovcová Suchá
9. 3. 2011 13:20
Vláda schválila plán na financování sportu z pera Josefa Dobeše
Vláda chce podporovat olympijské sporty
Vláda chce podporovat olympijské sporty | Foto: Reuters

Praha - Výpadek peněz do českého sportu ze společnosti Sazka nahradí jiné loterijní a sázkové firmy, ale i Česká televize nebo peníze z autorských práv za sledování zápasů v restauracích.

Vláda na středečním jednání schválila novou koncepci financování, kterou předložil ministr školství Josef Dobeš.

Hlavní zátěž financování bude na loterijních a sázkových firmách. Ty budou platit odvody ze zisku, které půjdou cíleně na sport. V koncepci není navržena přesná výše odvodů. Dnes je to šest až dvacet procent ze zisku. Podle dřívějších plánů by se odvody mohly sjednotit na horní hranici.

Dobeš: Věřím, že zdroj Sazka nevyschl

"Zákon neukládá, kam provozovatelé prostředky odevzdají. Některé společnosti však využívají skrytě výtěžek na marketingové, sociální a jiné účely," popisuje koncepce současný stav, který chce změnit. Ve sněmovně už nyní leží dokonce tři varianty loterijního zákona, které by mohly změnit v relativně krátkém čase zavést.

"Optimistická varianta je 1. 1. 2012, pesimistická o rok později," řekl ministr školství Josef Dobeš. Sám stále věří, že nějaké peníze do sportu přitečou i ze Sazky. "Chci věřit že, zdroj Sazka není definitivně vyschlý."

Opoziční ČSSD se už nechala slyšet, že v zásadě s vládním návrhem souhlasí i ona by peníze do sportu brala hlavně od zmíněných společností.

Vypisujete sázky na sportovce? Tak jim plaťte 

Nebudou to jediné peníze, které sázkové a loterijní firmy zaplatí. Vláda plánuje stejně jako další evropské země zpoplatnit i osobnostní práva sportovců, které tyto společnosti využívají, když na jejich výkony vypisují sázky. Koncepce financování se bez bližších podrobností zmiňuje i vyčlenění peněz pro sport z daní, které podobné firmy do rozpočtu přinášejí.

Naopak daňové úlevy se připravují pro dárce a sponzory sportovců a sportovních klubů. "Stát tuto charitativní činnost zatěžuje daněmi, a to jak na straně darujícího, tak na straně obdarovávaného."

Po skončení digitalizace v roce 2011 by peníze do sportu měly plynout i z koncesionářských poplatků pro Českou televizi.

Peníze, které platí svazům za sportovní přenosy, jsou podle Josefa Dobeše malé.

Ministr školství Josef Dobeš
Ministr školství Josef Dobeš | Foto: Jan Langer

"V minulosti platila smlouva mezi tehdejší Československou televizí a Československým svazem tělesné výchovy o povinnosti finanční úhrady za vysílání televizních přenosů. Tento princip v současné době využívá jen několik sportovních svazů, a to za nepříliš výhodných podmínek," píše ministr Dobeš v materiálu, který přijala vláda.

Sport má mít vlastní "Ochranný svaz autorský"  

Ministři chtějí sáhnout také na peníze za autorské poplatky ze sledování sportovních přenosů v barech nebo restauracích.

"Při většině projekcí v restauracích, hotelech a obdobných veřejných prostorách je sport jedním z nejčastěji sledovaných programů. Přesto prostředky vybrané za autorská práva jsou děleny výhradně mezi hudební producenty, a to z velké části zahraniční," stojí ve vládní koncepci.

Na výběr poplatků má vzniknout obdobná organizace jako jsou Ochranný svaz autorský či Dilia, které peníze vybírají pro umělce. 

 

Právě se děje

Další zprávy