SUV jako Ferrari. 19 modelů, které se v budoucnu mohou stát vyhledávanou klasikou

Jan Matoušek Jan Matoušek
9. 11. 2019 7:08
SUV jsou dnes nejpopulárnějším automobilovým segmentem napříč Evropou. U jednotlivých výrobců se přitom objevují již přes 20 let, řada z nich tak má šanci stát se v budoucnosti klasikami a sběratelsky vyhledávanými kousky. Třeba jako dnes Ferrari či Porsche. Britský magazín Autocar proto vybral 19 SUV a terénních automobilů, které by si brzy mohly vysloužit status klasického vozu.
Foto: Výrobci

Land Rover Freelander

Ačkoliv se to z dnešního pohledu může zdát trochu nemožné, Land Rover Freelander byl na přelomu století mezi nejpopulárnějšími SUV na evropském trhu. Britský výrobce totiž s první generací přišel v době, kdy mu konkurencí byly především japonské nebo americké modely, evropské značky, pokud se do SUV pustily, tak šlo většinou o větší modely jako Mercedes-Benz ML. Freelander se navíc trefil do vkusu zákazníků designem, praktičností i jízdními vlastnostmi. Vůz přišel i s řadou inovací, byl například mezi prvními, které používaly asistent pro sjíždění svahů. 

Z produkce Roveru pocházely benzinové čtyř- i šestiválce, BMW, které převzalo Land Rover v době vývoje Freelanderu a v řadě prvků jej ovlivnilo, později dodalo naftový čtyřválec. Narazit je možné na verzi s trojími i patero dveřmi, třídveřová měla standardně plátěnou stahovací střechu. Autocar doporučuje věnovat pozornost zadnímu diferenciálu a těsnění hlavy motorů u zážehové osmnáctistovky. Vzhledem k popularitě a výrobě mezi lety 1997 a 2006 je nabídka na trhu ojetin široká. Za nejlevnější kousky dáte kolem 50 tisíc, ty dražší, většinou v lepším stavu, stojí zhruba dvojnásobek.

 

Právě se děje

Další zprávy